Bokspartij Tuur voor 20 dollar in de huiskamer

DELFT, 14 JUNI. “Boksen in Amerika is Big Business, met hoofdletters B”, glimlacht Peter Blommaert, jeugd- en zakenvriend van wereldkampioen Regilio Tuur. “Men zegt dat het eerstvolgende gevecht om de wereldtitel van Mike Tyson een miljard dollar gaat generen. Een onvoorstelbaar bedrag.”

Zaterdagnacht gaat in New Orleans een nieuwe wereld voor het succesvolle duo uit Hoogvliet open. CBS Network zendt het WK-gevecht van Tuur (27) tegen de Amerikaanse uitdager Pete Taliaferro rechtstreeks uit. “Van de Oost- naar de Westkust in 200 miljoen huiskamers”, mijmert Blommaert. “De verwachting is dat veertig miljoen Amerikanen naar de partij zullen kijken. Een unieke kans voor Regilio.”

Tuur en Taliaferro, die als prof 27 overwinningen en vier nederlagen haalde, behoren tot de sportartiesten die komend weekeinde de opening van het grootste casino ter wereld (Harrah's) opluisteren. De in New York wonende Tuur aast op een sportieve doorbraak in de Verenigde Staten.

“Het Amerikaanse tv-publiek kan eindelijk kennismaken met de bokser Regilio Tuur”, zegt Blommaert. De Nederlandse zwaarverdergewicht bokste weliswaar precies de helft van zijn 42 profpartijen (38 keer winst) in de Verenigde Staten, maar kwam overzee nog nooit in een mondiaal titelgevecht uit. De eerste twee WK-duels bokste hij in Nederland. Zowel tegen de Amerikaan Speed (Rotterdam) als tegen de Canadees Pep (Groningen) won Tuur op punten. “En nu moet het ook in de States lukken”, meent Blommaert.

Vanuit zijn kantoor in Delft regelt de 31-jarige manager annex promotor sinds 1991 alle commerciële zaken van de in Suriname geboren bokser. De meeste bokszaken laat Blommaert over aan Stan Hofmann, de Amerikaanse manager van Tuur. Hofmann heeft de prestigieuze WK-partij in New Orleans uiteindelijk voor elkaar gekregen.

“Regilio is een topper”, legt Blommaert uit, “maar hij is bij de grote massa in de Verenigde Staten nog niet echt bekend. Via dat gevecht op CBS kan hij veel reclame voor zichzelf maken. In de bokswereld van New York heeft Regilio al wel dezelfde status als in Nederland. Maar er is één verschil: ze denken daar allemaal dat hij een rasechte Newyorker is.”

In de Amerikaanse bokswereld gaat enorm veel geld om. Toppromotors als Bob Arum, Don King en Don Duva werken met budgetten van vele tientallen miljoenen dollars. “Ze sluiten met de grote jongens vaak contracten voor een reeks van partijen”, legt Blommaert uit. “Dat moet wel, anders verdienen ze hun investering in de bokser nooit terug. De televisierechten zijn de belangrijkste inkomstenbron. Het meeste geld komt binnen via het pay-per-view systeem. Die vorm van abonneetelevisie heeft in Amerika een grote vlucht genomen.”

Blommaert ziet het al helder voor zich. “Tienduizenden Amerikanen die de telefoon pakken, hun code doorgeven en een partij van Regilio aanvragen”, filosofeert hij. “Twintig dollar per uitzending is normaal. Tel uit je winst. Het is de wet van de grote getallen.” (ANP)