Rechtszaak in Singapore tegen Herald Tribune

SINGAPORE, 13 JUNI. Voor het Hooggerechtshof van Singapore is gisteren de rechtszaak tegen de International Herald Tribune begonnen wegens “belastering” van premier Goh Chok Tong, voormalig premier Lee Kuan Yew en diens zoon, vice-premier Lee Hsien Loong. De drie politici eisen in een civiele procedure een ongenoemd bedrag aan schadevergoeding van de journalist Philip Bowring en van de hoofdredacteur en uitgever van de krant.

Vandaag zei premier Goh voor de rechtbank dat het artikel “de twee pilaren, integriteit en meritocratie” van Singapore had aangetast. Bowring publiceerde op 2 augustus 1994 een artikel in de Tribune dat volgens de aanklagers suggereerde dat Lee jr. zijn positie niet aan zijn capaciteiten had te danken, maar aan de status van zijn vader, premier van Singapore van 1959 tot 1990. De Tribune schreef vorig jaar in een excuus: “Wij erkennen dat deze beschuldigingen geheel ongegrond zijn.” De verdediging heeft gezegd binnen twee weken een antwoord te zullen overleggen. (Reuter, AP)