Rebellie dreigt over Golan in Arbeidspartij

JERUZALEM, 13 JUNI. Drie leden van de Israelische regerende Arbeidspartij hebben gisteren gedreigd het kabinet van premier Yitzhak Rabin ten val te brengen als dat verdere stappen neemt naar terugtrekking van de Hoogvlakte van Golan. Minister van financiën Avraham Shohat wees er vandaag nog op dat Israel “bijna het hele gebied” aan Syrië zal moeten teruggeven in ruil voor vrede met dat land.

De drie dreigen concreet morgen te stemmen voor een wetsontwerp dat een speciale meerderheid van 70 van de 120 parlementsleden eist voor goedkeuring van een terugtrekking van de Golan, dan wel de steun van méér dan een eenvoudige meerderheid in een landelijk referendum. Rabin heeft de toekomst van zijn regering aan het wetsontwerp verbonden, met het argument dat aanvaarding ervan toenadering tot Syrië onmogelijk maakt.

De regering-Rabin heeft - zonder de drie rebellen - in principe de 60 stemmen die nodig zijn om het wetsontwerp de grond in te boren. Haar aanhangers spannen zich nu in verdere deserties te voorkomen. De drie rebellen vinden de val van hun eigen regering van ondergeschikt belang. “Als de kwestie de regering ten val brengt, laat de regering dan maar vallen. De Golan is belangrijker dan de regering”, aldus generaal b.d. Avigdor Kahalani.

De stafchefs van Israel en Syrië gaan op 27 juni in Washington weer praten over veiligheidsregelingen rondom een eventuele Israelische terugtrekking van de Golan. Fundamentele kwesties als de diepte van de terugtrekking en het tijdschema zijn nog niet geregeld.

Honderden joodse kolonisten en andere tegenstanders van de regering hebben vandaag dertien verlaten woningen op de bezette Westelijke Jordaanoever in de buurt van Nablus betrokken en aangekondigd een nieuwe nederzetting te stichten. Daarmee willen ze protesteren tegen regeringsplannen om het leger terug te trekken uit in elk geval een aantal Palestijnse steden in overeenstemming met het autonomie-akkoord met de Palestijnen. (Reuter)