Rainbow Warrior II op weg naar Mururoa

AUCKLAND, 13 JUNI. De nieuwe Rainbow Warrior, het vlaggeschip van de milieuorganisatie Greenpeace, is vandaag uit de Nieuw-Zeelandse stad Auckland vertrokken naar Frans Polynesië. Bijna tien jaar nadat Franse agenten in hetzelfde Auckland de oorspronkelijke Rainbow Warrior opbliezen, acht Greenpeace een nieuw protest bij het atol Mururoa noodzakelijk.

Volgens de milieuorganisatie is het waarschijnlijk dat de Franse president Jacques Chirac het drie jaar geleden door zijn voorganger Mitterrand afgekondigde moratorium op kernproeven zal beëindigen. Daardoor zou naast China een tweede kernmacht weer proeven met atoomwapens gaan nemen.

Vorige week onthulde het Franse dagblad Libération dat een militaire werkgroep onder leiding van het hoofd van de chefs van staven, admiraal Jacques Lanxade, had aanbevolen dat Frankrijk voor juni volgend jaar nog tien kernproeven in Frans Polynesië zou uitvoeren. Computersimulatietechnieken zouden nog geen adequaat alternatief voor proeven geven.

De Franse minister van defensie, Charles Millon, heeft het bestaan van het rapport bevestigd. De Franse premier, Alain Juppé, heeft verklaard dat Chirac spoedig over alle gegevens zal beschikken om een beslissing over de hervatting van de proeven te kunnen nemen.

Campagneleider Stephanie Mills van Greenpeace meent dat de Franse plannen om nu weer proeven te gaan nemen de geloofwaardigheid van dat doel volledig ondermijnen. “Wanneer Frankrijk serieus was over de aangegane verplichtingen om tot een wereldwijd verbod op het nemen van proeven met kernwapens te komen, dan had een verdrag daarvoor nu al rond kunnen zijn. Gedurende de afgelopen achttien maanden heeft Frankrijk er echter alles aan gedaan om de verdragsbesprekingen tegen te werken.”

Mills meent dat Chirac de Franse bedoelingen duidelijk moet maken: “Wij willen dat hij een besluit neemt om de kernproeven voor eens en altijd te stoppen. Een hervatting van de Franse proeven betekent de vernietiging van een historische kans op een wereldwijd verbod op het nemen van kernproeven. Het geeft China en andere staten met kernwapens de rechtvaardiging nieuwe proeven te doen, terwijl het een eind maakt aan de positieve sfeer die nodig is om een wereldwijd verbod te bereiken.”

Op weg naar Frans Polynesië zal de Rainbow Warrior een bezoek brengen aan Matauri Bay in het noorden van Nieuw Zeeland, waar het wrak van de oude Warrior tot zinken is gebracht. Op de kade in het centrum van het zonnige Auckland kijkt de bootsman van Rainbow Warrior II, Henk Haazen, uit over de door de vulkaan Rangitoto gedomineerde baai, waartegen honderden grote en kleine zeiljachten een kleurrijk tafereel schetsen.

Tien jaar geleden kwam Haazen met de oorspronkelijke Rainbow Warrior naar Auckland. Op 10 juli 1985 bliezen Franse geheim agenten het schip op. Haazen was die avond niet aan boord, maar de Nederlandse fotograaf Fernando Perreira kwam om het leven. “De Fransen zijn voor mij moordenaars; ze wisten dat er mensen aan boord waren. Ik acht Frankrijk verantwoordelijk voor de moord op Perreira”, zegt Haazen.

Inmiddels heeft de premier van Nieuw Zeeland, Jim Bolger, bij de Franse ambassadeur in Wellington geprotesteerd tegen de mogelijkheid van een Franse hervatting van kernproeven. “Frankrijk is goed op de hoogte van de Nieuw-Zeelandse positie. Het is een dwaas plan plan om in de Stille Oceaan kernproeven te nemen”, aldus Bolger.

    • Hans van Kregten