Politie rolt handel in gestolen shovels op

HOOGEZAND, 13 JUNI. De regiopolitie Groningen heeft een internationaal opererende misdaadorganisatie opgerold. Onder de naam Hunter Trading Nederland handelde de organisatie vorig jaar en dit jaar vanuit Hoogezand in gestolen shovels, graafmachines, trekkers, bouwkranen en andere bouwmaterialen ter waarde van 3,3 miljoen gulden.

Hoofdverdachten zijn een 49-jarige inwoner van Hoogezand, diens 53-jarige vrouw en hun 23-jarige zoon. De vader en zoon zitten vast in afwachting van de rechtszaak. Ze maakten volgens de politie gebruik van een groot aantal handlangers en een stroman, een 61-jarige man die de leiding had over de BV Seip Groep Nederland die door de familie werd gebruikt om met valse of ongedekte cheques ingekochte goederen te legaliseren. Dertig personen zijn verhoord. De politie kon nog niet zeggen hoeveel mensen worden vervolgd. De bedrijven zijn failliet verklaard.

De bende heeft volgens de politie een netwerk van internationale contacten opgebouwd. Zij reageerde op advertenties in vakbladen en kranten waarin bouwmachines te koop werden gevraagd. De shovels, graafmachines en trekkers werden gestolen in Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, België, Denemarken en voormalig Joegoslavië. Hiervoor werden handlangers ingezet.