PENNE MET GROENE ASPERGES (VOORJAARSGERECHT)

Groene asperges, daar weten Italianen weg mee als geen ander: in risotto of omelet, koud als bijgerecht met olie en citroensap, gegratineerd met ei en kaas in de oven, geroosterd boven hete as van een houtvuur, in een souflé of gewoon met pasta. In de loop der jaren kwam een aantal van deze bereidingswijzen aan bod op deze plaats. Ditmaal een pastagerecht.

Voor 2 personen:

200 gram groene asperges

1 eetlepel olijfolie

2 dunne lente-uitjes, in korte stukjes

20 gram rauwe ham, in smalle reepjes

3 eetlepels room

1 eetlepel fijngesneden krulpeterselie

3 eetlepels crème fraîche

1 ei, losgeklopt

2 eetlepels parmigiano reggiano

zout en versgemalen peper

Snijd 2 centimeter van de onderkant van de asperges af en schil alleen het onderste gedeelte van de stelen heel dunnetjes. Snijd de asperges schuinsweg in stukken van gelijke lengte als de penne; houd de punten apart. Kook de penne bijtgaar in ruim kokend en gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de laatste 6 minuten de aspergestukjes mee en de laatste 2 minuten de aspergepunten. Verwarm intussen de olie in een ruime bakpan (of hapjespan) en smoor daarin de lente-uitjes en de rauwe ham gedurende 2 minuten op halflaag vuur. Voeg room en peterselie toe en roer, zodra de room kookt, de crème fraîche door de saus. (Sommige merken crème fraîche zijn erg dik en kunnen beter iets verdund worden met 1-2 eetlepels van het kookwater van de pasta.) Draai het vuur laag en laat de saus even doorwarmen. Giet intussen de penne af, schud het kookwater snel weg en hussel de nog natte pasta door de saus. Draai nu het vuur uit, roer snel het losgeklopte ei, vermengd met de geraspte kaas, door de pasta en leg een deksel op de pan. Laat de pasta 1 1/2 minuut rusten. Proef de lichtgebonden saus op zout, maal er royaal zwarte peper over en serveer de pasta direct in voorverwarmde diepe borden.

    • Florine Boucher