Parketfabrikant Rowi stevent af op volledig bankroet

ROTTERDAM, 13 JUNI. Parketfabrikant Rowi in Nieuwegein stevent af op een totaal faillissement. Nadat de bedrijfsonderdelen Rowi-Hout en Smeets Houtindustrie vorige week al failliet werden verklaard, vragen deze week ook de andere werkmaatschappijen een faillissement aan. Dit heeft curator mr. O. van Eijndhoven bevestigd.

De ondergang van de Rowi-groep komt als een complete verrassing. Volgens adviseur J. Blokpoel van de vereniging van Rowi-franchisenemers heeft Rowi een week voordat de surséance van betaling werd aangevraagd nog nieuwe franchisenemers gecontracteerd. Bij het bedrijf was vanmorgen niemand voor toelichting bereikbaar.

De zestig werknemers van de twee Rowi-fabrieken in het Limburgse Swalmen verliezen hun baan. Bij de andere bedrijfsonderdelen, het hoofdkantoor in Nieuwegein, Rowi Export en Rowi Projecten (parketleverancier voor ondermeer kantoren en ziekenhuizen) werken ongeveer vijftig mensen.

Ook de 23 franchisenemers van Rowi dreigen ernstig gedupeerd te worden. Volgens curator van Eijndhoven werden de bestellingen bij Rowi vaak vooruit betaald, omdat daar een flinke korting tegenover stond. Van Eijndhoven zoekt nog naar een manier om de schade voor deze afnemers van Rowi zoveel mogelijk te beperken.

De Rowi-groep is voor het grootste deel in handen van directeur F. van Vlaanderen. Van Vlaanderen was tot voor kort voorzitter van de Vereniging Parketvloeren Leveranciers (VPL). Hij is om onduidelijke redenen bij de branche-organisatie opgestapt.

Rowi parket heeft ongeveer 22 procent van de Nederlandse parketmarkt in handen. De omzet bedroeg in 1994 ongeveer 22 miljoen gulden.

De curator schat de schuldenlast van Rowi op ettelijke miljoenen guldens. Een gedeelte daarvan is het bedrijf schuldig aan de fiscus. Huisbankier ABN Amro heeft kort na het faillissement van de twee Limburgse Rowi-vestigen de geldkraan dichtgedraaid.Het bankroet van Rowi is opmerkelijk omdat de markt voor parketvloeren zich gunstig ontwikkelt. Onderzoek van de Centrale Bond van Woninginrichters wees vorig jaar uit dat steeds meer Nederlandse huishoudens parket kopen. Zojuist vroeg tapijtfabrikant Van Besouw faillissement aan omdat het in de concurrentie tegen 'harde vloerbedekking' het hoofd niet meer boven water kon houden.