Onenigheid in regioraad over lot Rotterdam

ROTTERDAM, 13 JUNI. De regioraad van de stadsregio Rotterdam is verdeeld over de te varen koers, nu de Rotterdamse gemeenteraad zijn steun onthoudt aan de wetsvoorstellen voor een stadsprovincie Rotterdam.

Dat bleek gisteravond tijdens een extra vergadering. Pas na het debat in de Tweede Kamer op 21 juni zal de regioraad zijn definitieve standpunt bepalen. De regioraad is de voorloper van de stadsprovincie Rotterdam, waarin de zeventien Rijnmondgemeenten en de stad Rotterdam zijn vertegenwoordigd.

Het massale 'nee' van het referendum over de stadsprovincie eiste gisteren zijn eerste slachtoffer. Regioraad-voorzitter D. Dekker kondigde bij de ingelaste vergadering zijn vertrek aan. Dekker, die binnen de regioraad de stad Rotterdam vertegenwoordigt, zei “als warm voorstander” van de stadsprovincie het standpunt van de Rotterdamse gemeenteraad niet te kunnen uitdragen. Na het referendum zei de gemeenteraad het 'nee' van de bevolking te zullen accepteren.

Gistermiddag nog circuleerde een brief waarin het dagelijks bestuur dreigde met opstappen als de Tweede Kamer tegen de vorming van de stadsprovincie en de opdeling van Rotterdam zou stemmen. Nog voor de vergadering trokken de betrokkenen de brief in. In plaats daarvan stelde het dagelijks bestuur een motie voor waarin het de Tweede Kamer verzoekt nog voor de zomer uitspraak te doen over de toekomst van de stadsprovincie. De regioraad kon over de motie geen overstemming bereiken.

“Het gedraai van de Rotterdamse gemeenteraad heeft kwaad bloed gezet”, aldus een van de niet-Rotterdamse vertegenwoordigers. Hij denkt dat de steun van de buurgemeenten aan het oplossen van grootstedelijke problemen nu is wegvallen. Daarbij gaat het om het regionale bouwprogramma Vinex, openbaar vervoer en infrastructuur. “Maar alles hangt af van de beslissing die de Tweede Kamer over de stadsregio neemt”, aldus de bestuurder. Op 28 juni zal de regioraad zijn definitieve standpunt bepalen.