Motie tegen Japanse regering haalt het niet

TOKIO, 13 JUNI. De Japanse regeringspartijen hebben vandaag een motie van wantrouwen tegen het kabinet van premier Murayama met een ruime meerderheid in het Lagerhuis afgestemd. De oppositiepartij Shinshinto had de motie gisteren ingediend wegens de wijze waarop de regeringspartijen vorige week vrijdag de resolutie van “wroeging” over de oorlog in het Lagerhuis hebben aangenomen. Deze resolutie werd vrijdag aanvaard in aanwezigheid van slechts 230 van de 511 Lagerhuisleden. De Shinshinto, 171 zetels, had deze stemming geboycot.

De voorzitter van de Shinshinto, voormalig premier Toshiki Kaifu, ontkende zondag het gerucht dat de Shinshinto in ruil voor steun aan de resolutie de belofte van het kabinet had willen verkrijgen dat een aantal van haar leden niet zou hoeven te getuigen over hun rol in de dubieuze ondergang van twee kredietbanken, de Tokio Kyowa Krediet Associatie en de Anzen Krediet Bank, vorig jaar. De liquidatie van deze instanties gaat de Japanse overheid vele miljoenen guldens kosten. Volgens waarnemers kon Kaifu echter geen overtuigende verklaring geven voor de boycot vrijdag door zijn partij. De stemming over de motie van wantrouwen was 290 tegen en 189 voor. De regeringspartijen Sociaal-Democratische Partij, Liberaal-Democratische Partij en Sakigake hebben een meerderheid van 293 zetels in het Lagerhuis. (AP, Reuter)