Kim opgebaard in glazen kist

PYONGYANG, 13 JUNI. De 'Grote Leider' van Noord-Korea, wijlen Kim Il Sung, zal in “eeuwige staat worden opgebaard” in een glazen kist, zichtbaar voor bezoekers. Een jaar na het overlijden van Kim heeft Noord-Korea een besluit genomen over de toekomst van zijn stoffelijk overschot.

“Kameraad Kim Il Sung is het eeuwige symbool van de glorie en victorie van ons volk”, zo meldde het Noordkoreaanse persbureau KCNA gisteren.

“Kim Il Sung wordt opgebaard zoals hij bij leven was in het 'Kumsusan Herdenkings-paleis'. Kumsusan zal het verheven heilige land van juche zijn.”

Juche is de ideologie van autarkie die Kim had opgesteld als basis van het Noordkoreaanse staatsbestel. Kim overleed op 8 juli 1994 op 82-jarige leeftijd. Kim sr. had zijn zoon Kim Jong Il (53) als opvolger aangewezen. Deze is echter nog niet in de topfuncties van staatshoofd en partijchef benoemd, de posities die zijn vader innam. (AP)