Juppé wenst psychologische verhoging vermogensbelasting

PARIJS, 13 JUNI. De kersverse Franse premier Juppé, zondag ook nog gekozen als burgemeester van Bordeaux, heeft het dezer dagen vooral druk met het aan elkaar knopen van de eindjes. De rijksbegroting sluit bij lange na niet, en het protest dreigt uit ieder hoek. Nieuwste vondst: een toeslag van tien procent op de vermogensbelasting.

Het klinkt harder dan het is. Maar het is een zoete triomf voor links, dat in Frankrijk na het vertrek van president Mitterrand, een marginale rol speelt in de landspolitiek. Het was de socialistische premier Michel Rocard die in 1989 de Impôt de Solidarité sur la Fortune (ISF) in ere herstelde, de solidariteitsbelasting op het vermogen. In 1982 had de eerste regering van Mitterrand al de 'belasting op de grote vermogens' ingesteld. Daar was door de rechtse regering-Chirac in 1986 een demonstratief eind aan gemaakt. Zijn minister van begrotingszaken was dezelfde Alain Juppé, die nu Rocards versie van de vermogensbelasting nog iets aanscherpt.

Zwaar zal het toegevoegde leed niet zijn. De huidige vermogensbelasting kent een drempel van ongeveer 1,5 miljoen gulden. Op vermogens daarboven wordt 0,5 procent geheven, en 0,7 procent over vermogens tussen 2,2 en 4,4 miljard gulden. De 'uitzonderlijke toeslag' die Juppé nu overweegt bedraagt 10 procent over de geldende heffing, kortom een toeslag van 0,05 procent.

Met een begrotingstekort van 5,7 procent van het bruto binnenlands produkt heeft Juppé nog een weg te gaan voordat de 3 procentsnorm van de Europese Monetaire Unie wordt gehaald. Vooral omdat president Chirac zich heeft gecomitteerd aan gerichte actie ter vermindering van de werkloosheid. Dat gaat dit jaar tussen 3 en 7 miljard gulden extra kosten.

De list met de vermogensbelasting is dan ook voornamelijk psychologisch. De geschatte opbrengst is 300 miljoen gulden, terwijl de belasting nu 3 miljard opbrengt, toch al een drupje van de totale belastingopbrengst van grofweg 500 miljard gulden. De opzet: een links gebaar tegenover de verachte 'rechtse' verhoging van de BTW van 18,4 naar 20 procent. Die moet van juli tot oudjaar zo'n 6 miljard gulden opbrengen, uit de boodschappenbeurs van de gewone mensen.

    • Marc Chavannes