Hond Snoopy komt op krachten aan het infuus

UTRECHT, 13 JUNI. Snoopy is veertien jaar oud en lijdt aan suikerziekte. Met een infuus krijgt ze vocht toegediend. Om de twee uur wordt haar bloed geprikt om het insulinegehalte te controleren. Snoopy ligt er uitgeteld bij. Af en toe komt een verpleegster haar troostend aaien.

Snoopy is een kleine grijze kat. Ze is een van de patiënten op de vernieuwde intensive care afdeling van de kliniek voor gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. De afdeling werd onlangs na een renovatie heropend. Dankzij een particuliere gift van 250.000 gulden kon de ruimte worden verbouwd en kon nieuwe apparatuur worden aangeschaft, zoals een beademingsmachine en meetapparatuur.

De intensive care voor dieren in Utrecht is de enige in Nederland. Het is zelfs de modernste van Europa. Alleen in de Verenigde Staten zijn geavanceerdere intensive care afdelingen voor dieren.

“Hoewel we de dieren patiënten noemen, hebben we het nog niet over bedden. We noemen het gewoon kooien. Maar verder zijn er weinig verschillen met een gewone intensive care”, zegt Joris Robben, dierenarts en hoofd van de vernieuwde afdeling. “Alle dieren die hier liggen hebben extra zorg nodig. Hun bloed moet regelmatig worden geprikt of hun infuus moet continu worden bijgesteld. Ook 's nachts zijn hier verplegers om de dieren te verzorgen.”

Vooral honden en katten komen op de intensive care terecht. Veel dieren zijn gewond geraakt bij een ongeluk en hebben inwendige beschadigingen. Alleen als de dieren veel zorg nodig hebben, komen ze hier terecht. Anders kunnen ze revalideren op de verpleegafdeling van de kliniek.

Er zijn een paar grote verschillen met een gewone intensive care, zegt Robben. “Euthanasie is bij ons geen groot probleem, hoewel er soms heftige discussies aan vooraf gaan. En de kosten van opname moeten door de eigenaren zelf worden betaald.” Die kosten kunnen oplopen tot een paar duizend gulden. “Sommige mensen hebben erg veel geld over voor de behandeling van hun huisdier”, zegt Robben. “Ik weet niet of ik dat zelf ook zou doen. Maar je weet niet hoe belangrijk zo'n huisdier voor mensen is. Er komen hier heel weinig decadente mensen met rare opvattingen over huisdieren. Vaak zijn het mensen met een gewoon AOW-tje, die veel voor hun huisdier over hebben.”