Grote prijs voor ontwerper Gijs Bakker

ROTTERDAM, 13 JUNI. Edelsmid en ontwerper Gijs Bakker (1942) heeft de Prins Bernard Fonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst 1995 gekregen. Dat heeft de jury, bestaande uit Y. Joris (directeur Museum het Kruithuis in Den Bosch), P. Lamaker (oud-docente aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem), J. Teunissen (journaliste en docente Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg), C. Rehorst (directeur Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag) en M. van Rooy (voorzitter en redacteur van NRC Handelsblad)), gisteren bekend gemaakt.

De prijs bestaat uit een bedrag van 100.000 gulden, waarvan de winnaar een kwart naar eigen inzicht mag besteden en driekwart in overleg met het Fonds moet bestemmen voor een project of meerdere projecten op zijn werkterrein. Bakker ontvangt de prijs voor zijn hele oeuvre.

De in Amersfoort geboren ontwerper is opgeleid als edelsmid, maar breidde zijn werkterrein in de loop der jaren uit tot industrieel vormgegeven produkten zoals electrische apparaten, meubelen, tafelkleden, behang, kandelaren en vazen. Ook richtte hij tentoonstellingen in, en ontwierp een huis in Almere.

De prijs zal op 19 oktober in de Westerkerk in Amsterdam worden uitgereikt, tegelijk met de andere prijzen van het fonds: de Martinus Nijhoff Prijs, en de Prins Bernard Fonds Prijzen voor Theater, voor Monumenten en Culturele vorming. Tot die datum wil de jury geen mededelingen verstrekken over haar oordeel.

Het is de tweede keer dat de tweejaarlijkse Prins Bernard Fonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst wordt uitgereikt. De vorige winnaar was ontwerper Borek Sipek.