Geruchten claim zetten druk op koers Akzo Nobel

AMSTERDAM, 13 JUNI. Op een prijshoudende effectenbeurs trok Akzo Nobel vanmorgen de aandacht. De koers van het chemiefonds noteerde rondom het middaguur 1 gulden lager op 189,90, naar aanleiding van het nieuws dat het Amerikaanse concern Integrated Waste een schadeclaim van 450 miljoen dollar overweegt tegen de Amerikaanse dochter van de Zweeds-Nederlandse multinational.

AMSTERDAM Volgens handelaren had het fonds “duidelijk last” van de mogelijke claim. Het werd massaal aangeboden. Rond het middaguur waren er al ongeveer 150.000 aandelen (dubbeltelling) verhandeld, aanzienlijk meer dan gisteren en vorige week vrijdag.

Verder was het rustig op de beurs. Op macro- noch op micro-economisch niveau waren er impulsen. Volgens een beurslid wachten veel beleggers de tweewekelijkse vergadering af van de Bundesbank, die morgen wordt gehouden. De beursgraadmeter, de AEX-index, stond rondom het middaguur 0,87 punt lager op 431,11 punten.

Het bestuur van de Duitse centrale bank vergadert morgen over de te varen monetaire koers. Normaliter komt de Bundesbank tweewekelijks op donderdag bijeen, maar donderdag is het Sacramentsdag, een vrije dag in Duitsland. Op de financiële markten gaat men er vanuit dat de Buba nog voor de zomer de rente zal verlagen. De obligatiemarkt herstelde zich vanmorgen gemiddeld twee dubbeltjes van de forse terugslag gisteren en vrijdag.

Het aandeel Fokker moest drie dubbeltjes afstaan op 12 gulden, na de forse winst gisteren toen nieuwe orders de koers acht dubbeltjes opstuwden. Unilever, dat een consumentenboycot wacht van een Amerikaanse religieuze organisatie, zakte dertig cent op 201,30.

Ook Borsumij Wehry was in de aanbieding. Volgens onbevestigde berichten bestaat er binnen het handelshuis de nodige weerstand tegen de overname door concurrent Hagemeyer. Borsumij zakte 6 dubbeltjes op 30,60 gulden. Hagemeyer verloor 4 dubbeltjes op 65,80 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de dollar vanmorgen licht in waarde gedaald. De Amerikaanse munt noteerde 1,5640 gulden, tegen 1,5665 gulden aan het slot van de handel gisteren.

NEW YORK Op Wall Street sloot de Dow Jones-index gisteren 22,47 punten hoger op 4446,46. Daarmee herstelde de index zich gedeeltelijk van de inzinking vrijdag. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg 4 tegen 3. De omzet kwam uit op 287 miljoen aandelen.

Het herstel had volgens handelaren vooral een technisch karakter. Daar kwam bij dat de beurs steun had van de obligatiemarkt. De technologiefondsen deden het goed. In deze sector profiteerde IBM van het akkoord over overneming van softwarefabrikant Lotus.

Op de valutamarkt in New York lag de dollarkoers tegen het slot van de handel op 1,5680 gulden na een slotkoers van 1,5665 gulden in Amsterdam. Afgelopen vrijdag sloot de dollar in New York op 1,5725.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs gingen vandaag vooral de koersen van de staalfondsen hard omlaag. De Nikkei-index van 225 fondsen zakte voor de vierde achtereenvolgende handelsdag. De belangrijkste beursmeter van Japan verloor 213,78 punten en belandde daarmee op 14.599,68 punten.