Foto

Foto: NEW DELHI - In het noorden van India heerst al een maand lang een hittegolf, waarbij de temperaturen op sommige plaatsen zijn gestegen tot bijna 50 graden celcius. De extreme hitte heeft tot dusver 248 slachtoffers geëist.

In de hoofdstad New Delhi stijgt het kwik dagelijks tot 44 graden celsius. In de westelijk gelegen woestijnstaat Rajasthan worden de hoogste temperaturen gemeten: tot 49 graden celsius. In Noord-India is het om deze tijd van het jaar altijd warm, met een gemiddelde temperatuur van 38 graden, maar de huidige hitte is extreem.

Het Indiase persbureau United News of India meldde zondag dat in de staten Uttar Paradesh, Rajasthan en Bihar die dag zeker 23 mensen aan de hitte zijn bezweken.

De hitte weerhield huisvrouwen uit New Delhi echter niet de straat op te gaan om te protesteren tegen het tekort aan water. Vele huishoudens moeten het de afgelopen weken zonder water stellen.

De Indiase hoofdstad is voor haar watertoevoer afhankelijk van omliggende staten. Rivaliserende politieke partijen in die staten hebben in het verleden de watertoevoer afgesloten om pressie uit te oefenen op de regering in New Delhi. (Foto, AP)