Donderdag uitspraak rechter; Conflict KLM en piloten nog niet opgelost

AMSTERDAM, 13 JUNI. Het conflict tussen KLM en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) duurt nog in volle hevigheid voort. Hoewel beide partijen de afgelopen dagen langdurig hebben onderhandeld is op vrijwel geen enkel punt overeenstemming bereikt.

Dat bleek vanmorgen bij de hervatting van het kort geding voor de Amsterdamse rechtbankpresident mr. R. Gisolf.

Het grootste breekpunt in de cao-onderhandelingen is de eis van de KLM dat er eerst een onderzoek moet komen naar de kosten van KLM-piloten. Op aandringen van rechtbankpresident Gisolf hebben de partijen de afgelopen dagen geprobeerd overeenstemming te krijgen over de uitgangspunten van een dergelijk onderzoek.

De VNV wil meewerken aan zo'n onderzoek, maar eist eerst ondertekening van de cao. “Het is niet gelukt”, zei VNV-advocaat P. Sandberg vanmorgen bij aanvang van het kort geding. KLM en VNV staan inhoudelijk nog ver van elkaar, zo bleek uit zijn toelichting. KLM wil - als de resultaten van het onderzoek daartoe aanleiding geven - dat de KLM-piloten teruggaan in arbeidsvoorwaarden tot het niveau van de concurrenten. De piloten wijzen een vermindering niet bij voorbaat af, maar niet voor het volledige verschil. Ook kunnen de partijen het niet eens worden over de maatstaven van de vergelijking en over de maatschappijen die in het onderzoek betrokken moeten worden.

Omdat de onderhandelingen geen resultaat hebben opgeleverd, is de VNV vanmorgen teruggevallen op de oorspronkelijke inzet van het kort geding. Volgens de VNV was er tijdens het Pinksterweekeinde in feite al een akkoord bereikt, maar kwam KLM later met aanvullende eisen. De VNV wil dat KLM gehouden wordt aan de oorspronkelijke afspraken.

KLM ontkent dat er vorige week al concrete afspraken zijn gemaakt. Volgens advocaat E. Wiersma waren de partijen elkaar weliswaar dicht genaderd, maar lag er nog geen cao-akkoord. Omdat ook de recente besprekingen over het kostenonderzoek op niets zijn uitgelopen, eist de KLM nu dat rechtbankpresident Gisolf een bemiddelaar aanstelt die de onderhandelingen moet gaan begeleiden.

Het conflict tussen KLM en de VNV draait om de nieuwe cao voor circa 1400 piloten. Als protest tegen de opstelling van KLM (dat naast het kostenonderzoek de pensioenleeftijd voor nieuwe piloten wil verhogen) hebben de piloten al twee keer enkele uren het werk neergelegd.

Rechtbankpresident Gisolf zal aanstaande donderdag uitspraak doen in het kort geding.