Cao bij ANWB verlengd

ROTTERDAM, 13 JUNI. De ANWB en de dienstenbonden hebben besloten de collectieve arbeidsovereenkomst die op 31 maart afliep met een jaar te verlengen. In de tussentijd verschaft de werkgever duidelijkheid over hoe de nieuwe werkroosters zullen uitpakken voor individuele wegenwachters.

De circa 3.000 werknemers van de ANWB moeten dus nog minimaal een jaar wachten op invoering van een vierdaagse werkweek van 36 uur. Voornaamste reden is het bezwaar van de wegenwachters van de organisatie tegen de flexibilisering van de werkroosters.

De ANWB wil de werktijden versoepelen omdat het 'pechaanbod' per regio verschilt. De wegenwachters wezen die wens enkele weken geleden van de hand, omdat die kan leiden tot langere werktijden en een toename van het aantal late diensten.

Het uitstel van de invoering van een nieuwe CAO leidt ertoe dat de vierdaagse werkweek van 36 uur (nu werken de werknemers 38 uur) voor alle ANWB'ers voorlopig van de baan is. Daarover was in april al overeenstemming bereikt, op voorwaarde van gelijktijdige versoepeling van de werktijden.

De vorige CAO kende een systeem van prijscompensatie. Daarom krijgen de werknemers dit jaar wel de gestegen kosten van levensonderhoud in hun salarissen vergoed. Van een reële loonsverhoging is door de verlenging van de CAO echter geen sprake.