Bremen krijgt brede coalitie: SPD en CDU

BONN, 13 JUN. De Noordduitse stadstaat Bremen krijgt waarschijnlijk een brede coalitieregering van SPD en CDU. Sinds de SPD in de regionale verkiezingen op 14 mei tot 33,4 procent (een verlies van 5,4) zakte en de CDU met 1,9 procent steeg tot 32,6 hebben deze twee partijen elk 37 zetels in de honderdkoppige Bürgerschaft. De Groenen, die op 14 mei met 13 procent (14 zetels) de grote winnaars waren in deze door grote schulden geplaagde Hanzestad, moeten naar de oppositiebanken.

Dit is het gevolg van een stemming, zondag, onder de SPD-leden in Bremen over de vraag wie opvolger moet worden van regerend burgemeester Klaus Wedemeyer (SPD), die wegens zijn verkiezingsnederlaag aftreedt, en met welke partij een coalitie moet worden aangegaan. In die stemming, waaraan de helft van de 9.500 SPD-leden deelnam, is milieusenator Henning Scherf met 65 procent als kandidaat-burgemeester gekozen. Met een zeer kleine meerderheid van 39 stemmen spraken de SPD-leden een voorkeur uit voor een grote coalitie met de CDU.

Het plaatselijke SPD-bestuur, dat uit de eigen partij kritiek heeft gekregen omdat het sinds 14 mei niet zelf een coalitiebeslissing durfde te nemen, heeft Scherf opgedragen vandaag met de CDU coalitie-onderhandelingen te beginnen. Daarbij speelde ook een rol dat een coalitie met de Groenen slechts een meerderheid van één zetel in het parlement zou hebben gehad. De verkiezing van Scherf is in zoverre merkwaardig dat hij zich juist voor een rood-groene coalitie had uitgesproken. Gisteravond zei hij echter akkoord te gaan met zijn opdracht.

De CDU heeft positief gereageerd. Het burgemeesterschap moet wat haar betreft gaan rouleren tussen Scherf en de CDU-lijsttrekker, de bankier Ulrich Nölle. De Groenen zijn kwaad en hebben besloten nu in geen geval meer met de SPD samen te werken.