Bosnische Serviërs laten 130 VN-gijzelaars vrij

PALE/SARAJEVO, 13 JUNI. De Bosnische Serviërs hebben vandaag 130 (van hun 144) VN-gijzelaars vrijgelaten. Veertien gijzelaars - allen blauwhelmen - komen “om technische redenen” pas “op korte termijn” vrij. Dat heeft de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, vandaag gezegd.

Volgens Karadzic hebben vanochtend om elf uur de gijzelaars die in Bosnië door Bosnische Serviërs waren omsingeld (maar niet gearresteerd) “hun vrijheid van beweging” teruggekregen op de plaatsen waar ze vastzaten. De gearresteerde VN-gijzelaars worden vandaag aan de grens tussen Bosnië en Servië vrijgelaten. Ze reizen in gezelschap van de chef van de Servische veiligheidsdienst Stanisic - die zich bij Karadzic bevindt - naar Belgrado. Bij de gijzelaars zijn drie Nederlandse VN-waarnemers.

Vandaag zijn in de Kroatische haven Split de tweehonderd eerste Franse leden van de onlangs gevormde 'snelle reactiemacht' aan land gegaan. Deze 10.000 militairen tellende strijdmacht van Franse, Britse en Nederlandse soldaten moet de VN-soldaten in Bosnië ontzetten als ze worden belegerd of beschoten.

In Knin, in de eenzijdig door de Kroatische Serviërs uitgeroepen 'Servische Republiek Krajina (RSK)', is gisteren een Keniase VN-soldaat doodgeschoten toen hij trachtte te voorkomen dat zijn VN-jeep werd gestolen. Drie mannen, gekleed in uniformen van het leger van de Serviërs in Kroatië en bewapend met kalasjnikovs, hielden de witte jeep aan en dwongen de inzittenden uit te stappen. Toen de Keniase blauwhelm de overvallers aanviel, werd hij doodgeschoten. De chauffeur van de jeep, een Tsjech, werd in een been geschoten. De RSK-autoriteiten meldden later dat de 3 overvallers zijn aangehouden. (Reuter, AFP, AP)