Berlusconi kondigt aan meerderheidsbelang in zijn bedrijf te verkopen

ROME, 13 JUNI. De Italiaanse mediamagnaat en oud-premier Silvio Berlusconi is bereid een meerderheidsbelang in zijn mediabedrijf te verkopen. Hij zei dat gisteren in een via videobanden verspreide verklaring, waarin hij tevens aankondigde nieuwe verkiezingen te willen in het najaar. Zondag stemde een meerderheid van de Italianen tegen een verplichting voor Berlusconi zijn tv-belangen te verminderen.

“Ik ben gereed een meerderheid van mijn bedrijf af te stoten”, zei Berlusconi in de verklaring. “Dat kan op korte termijn gebeuren omdat de onderhandelingen al erg ver zijn.”

De aankondiging van Berlusconi is minder spectaculair dan hij lijkt. Hoewel de Italianen het voorstel Berlusconi te dwingen zenders af te stoten verwierpen, moet hij volgens een uitspraak van het Constitutionele Hof volgend jaar een minder dominerende positie hebben in zijn bedrijf. Ook zijn bondgenoten hebben aangedrongen op maatregelen tegen belangenverstrengeling.

In een vraaggesprek op de staatszender Rai Uno later op de avond maakte hij duidelijk niet langer te voelen voor de optie van volledige verkoop van zijn mediabelangen. Hierover was hij in gesprek met de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, die al heeft gezegd dat hij niet wil samenwerken met Berlusconi.

“Ik heb overwogen heel het bedrijf te verkopen, maar daartegen is verzet gekomen van de managers en ook van mijn kinderen”, zei Berlusconi voor de camera's van de Rai. Zijn twee oudste kinderen hebben leidende functies binnen zijn Fininvest-groep. De andere optie is dat hij zelf een minderheidsbelang van bijvoorbeeld een derde houdt, een deel op de beurs brengt en een deel aan een handvol partners verkoopt. Hierover is hij aan het onderhandelen met de Saoedische prins Al-Walid Bin Talal, grootaandeelhouder in Eurodisney en de Amerikaanse bank Citicorp.

Tegenstanders van Berlusconi vrezen dat hij op deze manier toch de controle probeert te behouden. “Daarvoor hoef je niet de meerderheid te hebben”, zei Massimo D'Alema, leider van de Democratische Partij van Links. “Alleen als hij besluit helemaal uit het audiovisuele systeem te stappen neemt hij een correcte houding in.”

Berlusconi wierp zich in zijn videoverklaring van gisteren weer op als kandidaat-premier van de rechtse alliantie. Hij zei dat het zakenkabinet van premier Lamberto Dini aan het eind van de zomer zou moeten aftreden. “Het is tijd om terug te keren naar de democratische normaliteit, door nieuwe verkiezingen dit najaar”, zei Berlusconi. De financiële markten hebben negatief gereageerd. Zowel de lire als de index van de Milanese beurs moest terrein prijsgeven. In financiële kringen bestaat angst voor nieuwe politieke onrust.

    • Marc Leijendekker