Auto-overleg VS en Japan zonder resultaat

GENEVE, 13 JUNI. Het lijkt onontkoombaar dat de Verenigde Staten hun dreigement uitvoeren om op 28 juni harde sancties te treffen tegen de invoer van luxe auto's uit Japan. De onderhandelingen die de twee landen maandag hielden over ruimere toegang voor Amerikaanse auto's en auto-onderdelen tot de Japanse markt, zijn afgesloten zonder uitzicht op een akkoord.

De Amerikaanse onderhandelaar Andrew Stoler maakte de mislukking maandagavond bekend na zeven uur vergaderen achter gesloten deuren. “De afgesproken consultaties zijn voorbij. Er is geen teken van overeenstemming”, liet hij in een korte verklaring weten. Het overleg vond plaats bij de wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève, overeenkomstig de regels van de instelling voor het oplossen van geschillen.

Volgens Stoler is de Amerikaanse handelwijze “volledig in overeenstemming” met de internationale handelsregels. Andere handelsmachten, waaronder de Europese Unie, vinden echter dat de Amerikanen de WTO-bepalingen schenden als zij inderdaad eenzijdige sancties afkondigen.

De Japanse delegatieleider Kazuo Asakai zei na afloop dat zijn land pas serieus verder wil praten als de Amerikanen de sanctiedreiging van tafel halen. Er was maandag geen aanwijzing dat Washington daartoe bereid is. Beide partijen lieten weten dat er geen plannen zijn voor nieuwe WTO-consultaties.

De Amerikaanse president Clinton en de Japanse premier Murayama ontmoeten elkaar donderdag bij het begin van de jaarlijkse topconferentie van de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) in het Canadese Halifax. Maar een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde maandag dat die bijeenkomst geen oplossing zal brengen voor het handelsconflict.

De Amerikanen kondigden de sancties aan op 16 mei. Als een akkoord uitblijft, komen er strafheffingen van 100 procent op luxe auto's uit Japan die de VS na 20 mei zijn binnengekomen. Het gaat daarbij om een bedrag van 5,9 miljard dollar per jaar. De betreffende auto's worden door de heffingen volstrekt onverkoopbaar.

De Amerikanen besloten tot de drastische stap omdat de handel in auto's en auto-onderdelen al vele jaren volledig uit balans is. In de VS rijden talloze Japanse auto's rond, maar een Amerikaanse wagen in Japan is een zeldzaamheid. Van het tekort van 66 miljard dollar dat de VS vorig jaar hadden op de handelsbalans met Japan, kwam ruim 60 procent voor rekening van de autohandel. (Reuter)