Amnesty: stop wapenhandel met radicale Hutu's Zaire

LONDEN, 13 JUNI. Rwandese Hutu-extremisten in vluchtelingenkampen in Zaïre ontvangen op grote schaal wapens uit Albanië en Bulgarije, aldus Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie gebruiken de extremisten de wapens om gewapende invallen te doen in Rwanda. Amnesty roept de internationale gemeenschap op de handel te beëindigen.

Wapenhandelaren uit het Verenigd Koninkrijk, aldus Amnesty, verzorgen de transacties. De wapens zouden per vliegtuig vervoerd worden naar het vliegveld van de stad Goma in Oost-Zaïre waar honderdduizenden Rwandese vluchtelingen verblijven. Volgens de mensenrechtenorganisatie kwamen tot in mei elke dinsdagavond om elf uur zendingen met wapens op het vliegveld aan. De vliegtuigen die de wapens vervoerden, zouden geregistreerd staan in Ghana, Nigeria, de Oekraïne en Rusland.

In een geheime wapenopslagplaats aan de grens tussen Rwanda en Zaïre zouden medewerkers van Amnesty wapens van Franse, Zuidafrikaanse en Amerikaanse makelij hebben aangetroffen. Eerder deze maand beschuldigde de organisatie Human Rights Watch Frankrijk en Zuid-Afrika ervan wapens aan de Hutu-extremisten te leveren. Zowel Parijs als Pretoria heeft die beschuldiging weersproken. (AP)