Aegon wacht op Noorse Staat met verder bod op Vital

Den norske Bank (DnB) lijkt vooralsnog haar zin te krijgen. Op basis van voorlopige tellingen zou de Noorse bank 87 procent van de aandelen Vital Forsikring in handen krijgen. Vrijdag had DnB reeds toezeggingen voor 80 procent in handen.

Verzekeraar Aegon heeft vorige maand eveneens een bod uitgebracht op Vital.

DnB mikt op 90 procent van de aandelen, maar heeft intussen besloten het ministerie van financiën van Noorwegen een vergunning te vragen om Vital over te kunnen nemen. Die toestemming is noodzakelijk omdat de Noorse wet concentraties van banken en verzekeraars tot op zekere hoogte verbiedt. Opmerkelijk is het dat een staatsbank - DnB is voor 75 procent in handen van de Noorse overheid - de Noorse regering om een vergunning vraagt.

Aegon bracht begin mei een overnamebod uit van 700 miljoen gulden op alle uitstaande aandelen Vital. De Haagse verzekeraar bood toen 103 Noorse kronen (25,58 gulden) per aandeel. Aegon wil ten minste 90 procent van de stukken bemachtigen, alvorens zijn bod gestand te doen. Drie dagen later overtroefde DnB het bod van Aegon met een tegenbod van 110 kronen (740 miljoen gulden).

DnB is met een belang van 11,5 procent al de grootste aandeelhouder van Vital. Andere grote aandeelhouders zijn Swiss Life (6,1 procent), Chase Manhattan (6 pct), Warburg (2,8 pct) en Brown Brothers (2,4 pct).

Aegon komt mogelijk met een hoger bod, maar wil dat laten afhangen van de vraag of de Noorse regering DnB toestemming geeft met Vital te fuseren. Gezien de politieke gevoeligheid van dit onderwerp wordt een besluit daarover niet voor de zomer verwacht.

Opmerkelijk is dat de commissarissen van Vital de voorkeur geven aan een overname door Aegon. Zij hebben geen vertrouwen in de leiding van de bank en betwijfelen of DnB en Vital succesvol kunnen integreren.

Vital is de op één na grootste levensverzekeraar in Noorwegen met een marktaandeel van 20 procent. Het bedrijf laat een balanstotaal van (omgerekend) bijna 10,5 miljard gulden zien en boekte vorig jaar een premie-inkomen van 925 miljoen gulden.