Wie succesvol wil versieren, stelt zich op bij de toiletten

Ik besluit te gaan voor mijn lucky-combinatie; mijn pin-stripe colbert, een kleurig gilet (cadeautje van mijn ex), een gestreken hagelwit 'crispy' overhemd en mijn favoriete gebleekte Levi's. Alvorens ik op de fiets stap nog een laatste blik in de spiegel. Klokslag half tien meld ik mij voor de marathon workshop Succesvol Versieren. In de ontvangsthal staan mijn lotgenoten al onwennig met een kopje koffie in de hand. Stuk voor stuk zogenoemde quality singles: tien mannen en tien vrouwen tussen de vijfentwintig en veertig jaar met een goede opleiding en mooie banen. Bij allen ontbreekt het echter aan dat ene: een gelukkige liefde.

Vincent (39) is hoofd systeemontwikkeling bij een Haagse bank en blijkt een routinier op relatiebemiddelingsgebied. “Contactadvertenties werken niet. Té opgelegd,” zegt hij beslist. Volkskrantadvertenties werken sowieso niet - “komen alleen verpleegsters op af” -, NRC Handelsblad geeft iets betere respons. Op een advertentie in deze krant kreeg hij eens zestig reacties. Met een stuk of twaalf vrouwen maakte hij een afspraak. Niet voor een etentje - “anders zit je er gelijk aan vast” -, maar voor een borrel in het hoofdstedelijke Grand Café De Jaren. Vincent hoopt op de cursus enkele praktische tips te horen. En tja.... als hij vandaag iemand tegenkomt is dat meegenomen. Marjo (37) organisatie-adviseur, heeft ook ooit een advertentie geplaatst. Resultaat: drie ontmoetingen in even zoveel Van der Valk wegrestaurants die alle op niets uitliepen. “Als ik een man wil versieren die ik écht leuk vind dan word ik altijd weer dat meisje van twaalf met zwarte lakschoentjes.”

“Versieren is door iedereen te leren”, zegt cursusleidster Cilja Zuijerwijk (42) bemoedigend bij haar introductie. De ochtend staat in het teken van een speurtocht naar je eigen zwakke en sterke plekken en het formuleren van je behoeften. In kleine groepen moeten de deelnemers opschrijven welke eerste indruk de mede-cursisten maken. Nadat de eerste schroom is overwonnen gaan de oordelen geanimeerd over tafel. “Zoals jij daar zit met je armen over elkaar lijk je me een beetje een gesloten type.” Jeanelle (26, studente communicatiewetenschap), gekleed in strakke kokerrok, zegt te balen dat ze altijd als secretaresse wordt getypeerd. De sfeer is mild. Oordelen over scheve neuzen of jeugdpuistjes blijven achterwege. De bereidheid om er voor 495 gulden (per persoon) met zijn allen een fijne dag van te maken is groot.

“Iedereen is regisseur van zijn eigen leven”, sluit mede-cursusleider Berthold het ochtendprogramma af. Neurolinguistic programmeren - NLP - heet de door hem gepropageerde techniek. Teneinde het vertrouwen van de ander te winnen moet je je hetzelfde gedragen als die ander zodat die ander zichzelf in jou herkent. Spiegelen heet dat in NLP-jargon. Niet de inhoud van de tekst is belangrijk, maar de lichaamstaal. Na de lunch wordt er in paren geoefend in non-verbale communicatie. Rik (28, export manager) - “Ik ben een beetje verlegen” - omhelst Jeanelle in een poging haar non-verbaal 'ik vind jou oké' over te brengen. Het gaat wat ongemakkelijk maar dat geeft niet, want het is juist de bedoeling om met het eigen gedrag te experimenteren.

's Avonds presenteren Cilja en Berthold een case-studie waarin de ideale versierstrategie op stellige toon stap voor stap uit de doeken wordt gedaan. Voor vrouwen en mannen geldt dezelfde strategie. Er zijn weinig do's maar des te meer don'ts.

Stap 1. Ga nooit op pad met het idee: vanavond ga ik iemand versieren. De juiste houding is: Ik ga een leuke avond hebben en ik zie wel hoe het loopt. Stap 2. Stel je bij binnenkomst in het café op een strategische plek op. Bijvoorbeeld op de route naar het toilet waar veel mensen langs lopen. Nóóit zitten, altijd blijven staan. Stap 3. Zoek oogcontact. Als je haar leuk vindt, kijk haar nét iets langer aan. Stap 4. Als je contact hebt: stap op haar af en vraag of ze wat wil drinken. Praat over dingen in het hier en nu. Negatieve zaken als scheiding, kinderen of andere problemen vermijden. Indien het gesprek daar toch op komt, zeg haar dan: “We zijn nu een leuke avond uit, laten we daar een andere keer over praten.” Mocht het niet klikken, héél belangrijk, verlaat de kroeg! Niemand wil gezien worden met een loser.

Loopt het echter lekker dan breekt fase 2 aan. Stap 5. Maak het eerste lichaamscontact. Effectief is: vragen je glas vast te houden omdat je naar het toilet moet of met ingehaakte armen toosten. Je in een druk café tegen de ander aan laten drukken mag ook. Evenals het pluisje van een jasje plukken. Als zij er nog niet aan toe is, gas terugnemen. Zij bepaalt te allen tijde het tempo. Ook belangrijk: nooit het café verlaten als het gezellig is. Nergens is het gezelliger. Indien een ander café wordt opgezocht, neem dan ook anderen mee. Misschien heeft zij leuke vrienden of vriendinnen. Onderweg intimiteit voortzetten.

Bij sluitingstijd breekt de cruciale fase 3 aan. Hier zijn drie scenario's mogelijk. Eén: zij blijkt getrouwd of heeft een andere relatie. Enige juiste reactie: einde oefening. Troost je met de gedachte dat je toch weer een leuke vrouw hebt ontmoet. Twee: zij is niet leuk genoeg. Geef hand of kus en - alleen indien daarom uitdrukkelijk wordt gevraagd - je telefoonnummer. Tip: geef het nummer en verhoog het laatste cijfer met één. Bij een eventueel weerzien, kun je altijd zeggen dat zij zich één cijfer verschreven heeft. Drie: Zij is leuk. Stel voor om nog een kopje koffie te drinken. Eenmaal thuisgekomen is het een absolute don't om op de bank neer te ploffen. Met een kopje koffie kouten op de bank zou alle voorgaande stappen te niet doen. Ga om de schijn op te houden wel doen waar je voor gekomen bent: koffie zetten. Zoek tijdens deze bezigheid de intimiteit. Pak haar in de keuken bij haar middel en/of begin te zoenen. De doorgewinterde NLP-er zal, mits hij de stappen zorgvuldig heeft afgestemd, zelden een nee horen, verzekert Berthold ter afsluiting.

Als laatste oefening schrijft ieder bij elkaar in het cursusboek op het complimentenformulier wat hij heeft leren waarderen in de ander. Telefoonnummers worden uitgewisseld. Het is tien uur 's avonds en de volhouders besluiten nog even het café in te gaan om de dag te evalueren. Janneke (26, werktuigbouwkundige) komt naar mij toe. Of ik een keer met haar uit wil om nog eens toe te lichten wat ik bij haar op het complimentenformulier heb geschreven. Fluitend stap ik op mijn fiets de nacht in.

    • Marcus Polman