VS en N-Korea: 'voorlopig eens' over kerncentrales

KUALA LUMPUR, 12 JUNI. Noord-Korea en de Verenigde Staten hebben zaterdag een voorlopig akkoord bereikt in de onderhandelingen over de vervanging van de Noordkoreaanse kerncentrales. Dit hebben woordvoerders van beide delegaties zaterdag in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur meegedeeld. De delegaties onderhandelden gisteren en vandaag verder over uitwerking daarvan. De Amerikaanse delegatieleider Thomas Hubbard deelde vanmorgen mee daarbij geen vooruitgang te hebben geboekt. De Noordkoreaanse delegatieleider Kim Gye Gwan, onderminister van buitenlandse zaken, zei vandaag dat hij morgen met de laatste leden van zijn delegatie naar Noord-Korea zal terugkeren. Een woordvoerder van het Zuidkoreaanse ministerie van buitenlandse zaken zei zaterdag in Seoul over het voorlopig akkoord dat Noord-Korea bereidheid heeft getoond Zuidkoreaanse reactoren te accepteren. De onderhandelingen gaan over de praktische invulling van de overeenkomst van oktober 1994 over vervanging van de Noordkoreaanse grafiet-centrales door licht-water-centrales. De VS en Zuid-Korea eisen dat Zuid-Korea de nieuwe centrales zal leveren. (AP, Reuter)