Verlies Barcelona in laatste thuisduel van Sneeuwvlokje

ROTTERDAM, 12 JUNI. Een ovatie van 75.000 toeschouwers, een zilveren schaal van de voorzitter, een aandenken van de tegenstander, talloze spandoeken met daarop 'Adios Sneeuwvlokje' of 'Kuifje, je bent een kei'. Ronald Koeman werd zaterdag uitgebreid in het zonnetje gezet bij zijn laatste optreden voor FC Barcelona. Maar de thuiswedstrijd tegen het laag geklasseerde Albacete was bepaald geen feest voor de Groninger en de socios. De ploeg van trainer Johan Cruijff verloor verrassend met 1-0. Wanneer het als vierde geplaatste Barcelona volgende week van Bilbao verliest, mist het komend seizoen voor het eerst in zijn bestaan Europees voetbal.

De emoties van Koeman waren na afloop tweeledig. “Ik had gehoopt op een overwinning. Dat was veel belangrijker geweest dan mijn afscheid. Het spijt me zeer voor de supporters dat het zo is gelopen. Aan de andere kant wil ik hen bedanken voor veel mooie jaren. De steun en de successen bij deze club, het is onvergetelijk.” Volgens Cruijff behoefde Koeman zich weinig verwijten te maken. De trainer noemde het optreden van de naar Feyenoord vertrekkende speler foutloos. “Maar het is wel zo dat er afgelopen week voortdurend over zijn afscheid is gesproken. Misschien is dat toch ten koste gegaan van de concentratie. Dat is heel vervelend.”

Voor het tegen degradatie vechtende Albacete scoorde Bjelica na ruim een half uur. Voor het overige controleerde Barcelona de wedstrijd, echter zonder tot uitgespeelde kansen tekomen. De uitblinkers van vorige week, Stoitsjkov en Jordi, kwamen niet tot gevaarlijke acties.

Real Madrid deed het, zoals al het hele seizoen, aanmerkelijk beter. De 'Koninklijke', sinds vorige week kampioen, ging door met winnen: 2-0 bij Celta. Raul Gonzales en José Rivera, talenten van 17 jaar, maakten de doelpunten. In de strijd om Europees voetbal heeft Barcelona concurrentie van Betis, dat stadgenoot Sevilla met 2-1 de baas bleef.