TIRAMISU VAN NONNA CARMELA

In de vitrine's staan 32 soorten ijs uitgestald. Malaga ijs bijvoorbeeld met rum en rozijnen, stracciatella ijs, amaretto ijs met bitterkoekjes en amarena, vanille ijs met kersen. Bij 'fatsoenlijk' weer wordt er per dag zo'n 1000 liter ijs voor een zeer redelijke prijs - de helft van de prijs van het internationaal bekende en o zo lekker Häagen Dasz ijs - verkocht. Bij mooi weer loopt het op tot 1500 liter. Kiezen valt niet mee in dit ijsparadijs dat zich niet in Siena, maar gewoon in Hengelo bevindt. Ook een soort van buitenland als je er voor het eerst komt. Achter dit ijscafé van Peter van der Poel is een brasserie gevestigd waar je voor Van der Valk prijzen (een duidelijke vergelijking kan nooit kwaad) lekkerder kunt eten. Uiteraard staan er ook Italiaanse gerechten op het menu. Ik kreeg van Enzo di Prima, die mij hielp bij het kiezen van de kaart, het recept van de heerlijke tiramisu die ik er at. Het recept is van zijn grootmoeder Nonna Carmela die op Sicilië woont:

veel lange vingers

750 gram mascarpone

3 eidooiers

3 eiwitten

3 eetlepels suiker

koude espressokoffie

1/3 sambuca

1/3 grappa al miele

1/3 amaretto

cacaopoeder

Klop de dooiers met de suiker schuimig en wit. Klop de eiwitten stijf. Meng de dooiers door de mascarpone en spatel er de eiwitten doorheen. Roer de espresso, grappa al miele (honinggrappa. Met een gewone grappa lukt het ook heel goed). sambuca en amaretto doorelkaar. Doop elke lange vinger even in dit vocht. Leg op de bodem van een platte schaal een laag vochtige lange vingers met de suikerkant naar boven. Breng hier een laag mascarpone op aan, waarop weer een laag lange vingers komt. De hoeveelheid lange vingers die gebruikt wordt hangt af van het aantal lagen. De bovenste en laatste laag mascarpone wordt bestrooid met cacaopoeder. Wie erg van zoet houdt kan aan het koffie-likeur mengsel nog wat extra suiker toevoegen. Zet de tiramisu enige tijd in de koelkast.

    • Anne Scheepmaker