Thatcher verwijt Major 'ja' tegen Europa

De vroegere Britse premier Thatcher heeft in een vraaggesprek met de BBC hevige kritiek geuit op het beleid van premier Major.

In het vraaggesprek, dat vanavond om tien uur wordt uitgezonden, zegt ze onder meer dat Major, wiens positie toch al uiterst zwak is, te vaak is bezweken onder de druk van Europese integratie. Het steevaste Britse 'nee' tegen Europa toen zij nog aan de macht was, is onder Major ontaard in een 'ja', zo vindt de vroegere premier.

De huidige regering denkt volgens haar bijvoorbeeld onvoldoende na over de gevolgen van een Europese eenheidsmunt voor Groot-Brittannië. “We zouden nooit meer de macht over ons eigen geld hebben, we zouden het nooit meer zelf controleren, nooit. Dus ik zou zeggen: geen eenheidsmunt”, zei Thatcher in het vraaggesprek.

Eind vorige maand ontstond deining toen het Britse dagblad The Sunday Times schreef dat Thatcher in het tweede deel van haar memoires, The path to power, dat vandaag verschijnt, een frontale aanval doet op Majors positie als premier door zijn Europese, fiscale en economische politiek te hekelen. Thatcher zei in een reactie dat de pers haar woorden had verdraaid en dat ze geenszins uit is op de val van Major. In het gesprek met de BBC ontkent ze opnieuw de positie van de premier te willen ondermijnen. Een aanval op Majors leiderschap zou volgens haar “destabiliserend” werken; ze zal hem steunen mocht het er komende herfst toch op uitdraaien. “Ik heb het twee keer meegemaakt en het destabiliseert de macht van de premier en houdt de aandacht af van de hoofdzaken”, aldus Thatcher.

Maar ze zei ook dat zij de overheidsuitgaven meer in de hand zou houden dan Major doet - “vrouwen zijn beter in het 'nee' zeggen tegen sommige dingen dan mannen” - en sprak in het vraaggesprek haar waardering uit voor oppositieleider Tony Blair.

Thatcher blijft zich bemoeien met de Britse politiek. Haar gedwongen vertrek uit de regering in 1990 is volgens haar te vroeg gekomen. “Sommigen zeiden: 'die oude meid is over the hill, we nemen iemand anders'. Ik was niet over the hill. Ik ben nog steeds niet over the hill”.