Somalische krijgsheer Aideed afgezet

NAIROBI, 12 JUNI. De Somalische krijgsheer generaal Mohamed Farah Aideed is gisteren afgezet door opposanten in zijn militie, de Somalische Nationale Alliantie (SNA). Zijn voormalige medewerker en nu rivaal Osman Ato werd door de 2.000 aanwezigen op het SNA-congres in het zuiden van Mogadishu gekozen tot nieuwe leider.

Na het vertrek van de troepen van de Verenigde Naties in februari beschikte generaal Aideed over de beste kaarten in het militair-politieke machtsspel tussen de verscheidene clan-groeperingen. Hevige onenigheid binnen zijn eigen SNA deden zijn kansen echter snel afnemen. In april moesten zijn de troepen de stad Belet Uien prijsgeven aan een rivaliserende militie toen met Osman Ato verbonden SNA-troepen hadden geweigerd de stad te verdedigen.

De zakenman Osman Ato was vier jaar lang de financiële steunpilaar van Aideed. Beide politici-krijgsheren behoren tot de Haber Gedir-clanfamilie maar ze zijn van een andere sub-sub-clan. Osman Ato brak begin mei officieel met Aideed. Op het SNA-congres gisteren beschuldigde Osman Ato Aideed ervan te veel macht aan zichzelf te hebben getrokken. Aideed was afwezig. Het door hem gecontroleerde radiostation noemde de conferentie illegaal.

De ruzie tussen Aideed en Osman Ato zal waarschijnlijk tot nieuwe clan-allianties leiden. Meer dan Aideed lijkt Osman Ato bereid vrede te sluiten met rivaliserende krijgsheren, zoals met generaal Morgan in Kismayo en 'president' Ali Mahdi in Noord-Mogadishu. Een delegatie van Ali Mahdi woonde gisteren de conferentie bij. Ali Mahdi zelf zei geen problemen te hebben met de Haber Gedir maar met generaal Aideed.

Aideed begint aan een gevecht om politiek te overleven. Hij staat nu voor de keuze of hij de oorlog zal hervatten om niet geheel buitenspel te komen in de nieuwe machtsstrijd. Zonder de financiën van Osman Ato en de dollars die de VN-troepen Somalië binnenbrachten, zal hem dat niet gemakkelijk vallen.