Slapen in museumzaal bij Afrika of bij Japan

LEIDEN, 12 JUNI. Kelly (12), Hedy (11) en Merel (11) zouden het liefst een wereldreis maken. Vooral Afrika lijkt hen leuk: “Daar wonen mensen die alle spullen zelf maken en van die muziek maken op trommels”, zegt Kelly. Samen met vijftig andere kinderen doen de drie meisjes mee aan het eerste weekeinde van de 'Verre Kijkers Club', de club van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden voor kinderen die geïnteresseerd zijn in andere landen of die in een museum achter de schermen willen kijken.

“We hebben al langer een vriendenclub voor volwassenen die meer bij het museum betrokken willen worden, maar voor kinderen hadden we eigenlijk niets”, vertelt Geke Vinke, medewerkster van het museum. “Terwijl juist kinderen vaak heel geïnteresseerd zijn in andere landen.”

Leden van de kinderclub krijgen een speciaal 'paspoort' waarmee ze altijd het museum in kunnen. Op clubdagen mogen ze ook een kijkje nemen in de depots of op de zolder van het museum, waar voorwerpen staan die doorgaans niet worden tentoongesteld. “We hebben ook plannen om de kinderen een dag in het museum te laten werken”, zegt Vinke. “Ze kunnen bijvoorbeeld bij de ingang kaartjes knippen of de suppoost helpen. En we willen kinderen laten meepraten over de samenstelling van exposities. We zijn heel nieuwsgierig welke voorwerpen uit onze depotcollecties ze zouden willen tentoonstellen.”

Zaterdag was de eerste bijeenkomst van de Verre Kijkers Club. Ruim vijftig kinderen mochten een nacht in het museum blijven slapen, de helft van de groep in de Afrika-tentoonstelling en de andere helft in de Japan-zaal. Voordat ze gaan slapen worden de kinderen rondgeleid door delen van het museum die het gewone publiek niet te zien krijgt. Met zaklantaarns lopen ze langs grote vitrinekasten in de kelder.

Patrick (10) heeft 's middags met de kookgroep een Afrikaanse maaltijd gemaakt. “Thuis kook ik ook weleens, maar dit was wel raar eten. Vooral de aardappels. Sommige kinderen lustten het niet, maar ik heb alles opgegeten.”

Patrick vindt het leukste van het weekeinde het slapen in een museumzaal. Hij wil in de Afrika-tentoonstelling slapen. “Als je bij Japan moet slapen, dan moet je dacht ik op kiezels slapen. Maar bij Afrika kun je je slaapzak echt in een hutje leggen. Dat is veel spannender.”