'Racistische' incidenten

Bradford. Bij rellen tussen jongeren en oproerpolitie in de Britse stad Bradford zijn in de nacht van zaterdag op zondag vier gewonden gevallen. Zo'n 300 jongeren plunderden in de wijk Manningham etalages, en gooiden stenen en molotov-cocktails naar de uitgerukte politie. De rellen begonnen nadat twee jongens van Aziatische afkomst waren gearresteerd die de politie 'bruut optreden' en 'racisme' hadden verweten. Bradford behoort tot de Britse steden met het hoogste aantal inwoners van Aziatische afkomst.

Parijs. De Parijse politie heeft in de buitenwijk Noisy-le-Grand zaterdag vijf jongeren aangehouden in verband met ongeregeldheden een dag eerder, waarbij gemaskerde jongeren drie scholen en een aantal auto's in brand staken en winkels plunderden. De vijf vervoerden skimaskers, honkbalknuppels en jerrycans benzine in hun auto. Officiële woordvoerders zeiden dat de rellen waren georganiseerd nadat een jonge Fransman van Marokkaanse afkomst woensdag om het leven kwam toen hij met een gestolen motorfiets op de vlucht voor de politie tegen een verkeersbord reed.

De Parijse banlieue, waar veel immigranten uit de Maghreb wonen, is regelmatig het toneel van gewelddadigheden, die vaak beginnen met echte of vermeende raciale incidenten. Tweehonderd mensen hebben zaterdag aan de Seine een herdenking gehouden voor een jonge Marokkaan die op 1 mei door aanhangers van het extreem-rechtse Front National in het water was geduwd en die daarbij omkwam. Moslims markeren ritueel de veertigste dag van de rouw.

In de Parijse buitenwijk Stains is een synagoge zondagavond door brand verwoest. De oorzaak van de brand is onduidelijk. Onbekenden hebben in de Franse stad Grenoble zaterdag elf auto's in brand gestoken. Zij ontkwamen voordat de politie ter plekke was. Een politiewoordvoerder heeft gezegd een verband te zien tussen de brandstichting en een rechtszaak, vrijdag, waarin drie inwoners van Grenoble van Noordafrikaanse afkomst gevangenisstraf kregen opgelegd wegens diefstal.

Lissabon. Een groep van vijftig skinheads heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Portugese hoofdstad Lissabon een klopjacht gehouden op Afrikaanse immigranten. Daarbij vielen twaalf gewonden. Een van de slachtoffers raakte in coma. Volgens de politie zijn zeven mannen en twee vrouwen aangehouden. In Portugal wonen honderdduizenden immigranten uit voormalig Portugees koloniaal gebied in Afrika.

Sieversdorf. In Sieversdorf in het oosten van Duitsland raakten in dezelfde nacht twee mensen licht gewond, toen een groep neo-nazi's een volksfeest verstoorde.