Piloten van SAS gaan opnieuw in staking

STOCKHOLM, 12 JUNI. Vrijwel alle vliegtuigen van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS blijven vandaag aan de grond staan. Onderhandelingen tussen de SAS en de pilotenvakbonden over een verhoging van de salarissen leverden gisteren niets op. “Dat betekent dat de actie om middernacht zal beginnen”, aldus hoofdonderhandelaar Jonas Bernunger van de werkgevers gisteravond.

De vliegers eisen in het conflict 6,7 procent meer salaris. De maatschappij vindt dat te veel en wil niet verder gaan dan 3 procent. De piloten voeren onder meer aan dat hun collega's van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, waarmee SAS vanaf volgend jaar nauw gaat samenwerken, tot 50 procent meer verdienen. In de loop van de gistermorgen leek een oplossing in zicht, maar uiteindelijk bleek de kloof tussen de SAS-directie en de piloten toch te groot.

Tussen gisteravond 22.00 uur en vanavond 22.00 uur zullen circa achthonderd vluchten worden geannuleerd. De staking zal naar verwachting ongeveer 55.000 passagiers treffen en kost de luchtvaartmaatschappij ongeveer 14 miljoen dollar (22 miljoen gulden) per dag. Slechts een paar binnenlandse vluchten gaan door. Het is de eerste staking bij SAS sinds 29 jaar.

Afgelopen vrijdag bleven de SAS-toestellen ook al aan de grond. Voor komende woensdag is opnieuw een staking aangekondigd. Vandaag bepalen beide partijen wanneer ze weer om de tafel gaan zitten. (Reuter)