Oppositieleider terug naar Marokko

CASABLANCA, 12 JUNI. Honderden aanhangers hebben zaterdag de Marokkaanse oppositieleider Mohamed Basri, een linkse nationalist, begroet bij zijn terugkeer in Marokko na 29 jaar ballingschap.

Basri (68) vluchtte indertijd naar Frankrijk voor hij terecht moest staan op beschuldiging van terrorisme en samenzwering tegen de staat. Hij werd vervolgens driemaal bij verstek ter dood veroordeeld. Zes jaar geleden echter kreeg hij gratie en werd hij uitgenodigd naar zijn vaderland terug te keren.

“Ze zeggen dat er een verandering is, dus ik ben gekomen om ter plekke te kijken of dat zo is”, zei Basri tegen de pers. Hij wilde geen verder commentaar geven. Hij had vroeger gezworen niet terug te keren voor alle politieke gevangenen in Marokko zouden zijn vrijgelaten. Vorig jaar kwamen inderdaad 400 politieke gevangenen vrij in het kader van de nieuwe, hervormingsgezinde koers van koning Hassan II.

Sommige oppositievertegenwoordigers geloven dat Basri terug mocht omdat de regering in deze islam-geleerde en ex-verzetsstrijder een medestander zien in hun strijd tegen de verspreiding van moslim-fundamentalistische sentimenten. Maar anderen vroegen zich af of Basri aantrekkingskracht uitoefent op een generatie Marokkanen die nog niet was geboren toen hij in ballingschap ging.

Bij de feestelijkheden rondom Basri's terugkeer bleek gisteren de verdeeldheid binnen de oppositie. Een prominente oppositieleider, M'hamed Boucetta van de Istiqlal-partij, ontbrak daarbij. Eerder dit jaar werd Boucetta gezien als Hassans keus als premier in een coalitieregering, maar dit ging niet door omdat de oppositie het ontslag van de machtige minister van binnenlandse zaken, Driss Basri, eiste. Deze Basri was degene die zes jaar geleden naar Parijs reisde om Mohamed Basri (geen familie) te inviteren terug te keren. (Reuter)