MVV lachertje van Zuid-Limburg

ALMELO, 12 JUNI. Soms moet een trainer naar bijzondere middelen grijpen om zijn voetballers-in-nood weer op gang te krijgen. Voorafgaand aan de eerste twee duels in de nacompetitie ging Jan Reker zijn Brabantse groententuin in en bereidde de MVV-coach een grote pan soep voor de voltallige selectie. Maar de maaltijd inspireerde de ploeg geenszins. Zowel De Graafschap als FC Den Haag bleek te sterk voor MVV, waarna Reker zijn kookwoede voor het tweeluik met Heracles temperde.

Ook dat mocht niet baten. Voor zover de Maastrichtenaren nog enige illusies koesterden, ontnam de eerste-divisieclub uit Almelo Rekers collectief zaterdag het laatste sprankje hoop. Na een 2-0 voorsprong van MVV schoten de oostelijke routiniers Velten en Kruzen de Limburgers definitief naar de laagste afdeling van het betaalde voetbal: 3-2. “MVV is een uitgeknepen citroen. Je hoop 't beste, maar het zat d'r niet meer in”, constateerde Reker na afloop berustend.

Us MVV'ke is terug bij af. In het seizoen '88-'89 promoveerde de club onder leiding van Frans Körver naar de eredivisie. De enthousiaste oefenmeester, tegenwoordig in dienst van De Graafschap, maakte plaats voor een streekgenoot met een al even zuidelijke tongval: Sef Vergoossen. De aimabele Limburger brak resoluut met het anti-voetbal dat de ploeg jarenlang kenmerkte. Met succes introduceerde de oud-coach van VVV een frisse en aanvallende speelwijze. Langzaam maar zeker stroomde De Geusselt weer vol.

Maastricht kraaide victorie, zeker toen MVV twee seizoenen terug vriend en vijand verraste door lange tijd mee te doen in de race om Europees voetbal. Het sluimerende chauvinisme ontwaakte in de Limburgse hoofdstad. Hooghartig keek de Maastrichtse 'chique' naar de verrichtingen van de 'kompels' uit Zuid-Limburg, streekgenoten Roda JC en Fortuna Sittard. Een krachtenbundeling in de vorm van FC Limburg met beide rivalen, zoals sommige regionale voetbalbestuurders bepleitten, wees MVV van de hand.

Twee jaar later zijn de rollen omgedraaid. Roda JC is de voetbaltrots van de provincie. De ploeg uit Kerkrade bleef als enige lange tijd in het spoor van Ajax kreeg van alle kanten lof toegezwaaid voor het vertoonde spel. Zelfs Fortuna is MVV nu voorbij gesneld. De club uit Sittard veroverde het kampioenschap in de eerste divisie en maakt na een afwezigheid van twee jaar opnieuw zijn opwachting op het hoogste niveau.

MVV is anno '95 het lachertje van Zuid-Limburg. “Een ploeg die in oktober met vliegende vaart in de neerwaartse spiraal belandde”, aldus Reker die vier weken geleden de op eigen verzoek teruggetreden Vergoossen afloste. Na de winterstop behaalden de rood-witten slechts zeven punten uit achttien duels. Het enige lichtpuntje vormde de magere thuiszege (1-0) op het eveneens kwakkelende Heerenveen.

Hoe nu verder met de club uit de Limburgse residentie? “Komt u over tien dagen maar terug”, is alles wat directeur Ron Weijzen zaterdag kwijt wil. Deze week buigt het bestuur zich over de ontstane situatie. De eerste divisie vergt een drastische bijstelling van de begroting. Reker zal een hernieuwde, aangepaste aanbieding van het bestuur accepteren. “Of Inter moet morgen op de stoep staan”, grimast de coach.

Vergoossen houdt de moed erin. De Limburger, die technisch directeur wordt, ziet de eerste divisie als een tussenstap. “Die afdeling heeft ook zo z'n charme, zeker met al die periodetitels. Kijk eens hoeveel publiek De Graafschap en Fortuna dit seizoen trokken.” Van een fusie - Roda's geldschieter Nol Hendriks pleitte daar begin dit jaar nog voor - wil hij ook na de degradatie niets weten. “Het zou een slechte zaak zijn als we dat nu opeens wel zouden willen. Zodra er sprake is van financiële noodzaak, is die fusie bespreekbaar.”

MVV's toekomst blijft niettemin ongewis. Dat weet ook Reker. De coach ziet het komend jaar met enig angst en beven tegemoet. Temeer daar karaktervoetballers als Thal en Delahaye na jaren van trouwe dienst afhaken. “MVV heeft een goede ploeg, maar niet voor de eerste divisie. Daar heb je een paar anti-voetballers nodig. Maar ja, ook volgend seizoen geldt zoals ze in Maastricht zeggen: Ut kùmp wel.”

    • Mark Hoogstad