'Je kan niet iedere dag met je hobby bezig zijn'

Talent had ik amper. Ik moest het hebben van vechtlust en wilskracht. Altijd 110 procent geven. Je mannetje staan en de beuk d'r in, dat werk. Ook om ploeggenoten wakker te houden. Want een paar stevige checks en iedereen was weer bij de les. Ik wilde me voortdurend bewijzen en moest altijd knokken voor m'n plaatsje.

Wat dat betreft heeft ijshockey me aardig gevormd. Ik wil altijd de moeilijkste weg bewandelen, de strijd aangaan en voortdurend de druk op de ketel houden. Als kind had ik meer aanleg voor andere sporten. Maar als iets me eenmaal te goed afging, vond ik het niet meer leuk. IJshockey daarentegen ging me helemaal niet goed af. Vriendjes waren altijd beter. 'Dat moet mij ook lukken', dacht ik dan. Met het minimale heb ik het maximale er uitgehaald.

Net als nu bij het ondernemerschap. De mavo heb ik niet afgemaakt. De highschool, in de tijd dat ik in Canada speelde, ook niet. Zodra je een opleiding voltooid hebt, heb je een voorsprong. Mijn voorsprong is dat ik op m'n achttiende al zelfstandig een croissanterie runde. M'n vader duwde die zaak in m'n mik, zo van 'Aan de gang en maak er iets van'. Achteraf gezien een goede leerschool.

Vier jaar geleden ben ik gestopt met ijshockey. Op m'n 23ste. Jong ja, maar 't was niet langer te combineren met de werkzaamheden in het restaurant van mijn moeder. Ik had verantwoording tegenover haar en mijn vriendin. Die hadden mijn steun nodig. Anderen gingen door. Eerlijk gezegd maak ik me wel eens zorgen over die jongens. Krijgen zij maatschappelijk gezien wel aansluiting?

We trainden twee keer per dag bij Utrecht. 's Avonds stond ik in 't restaurant. Dat brak me op een gegeven moment op. Zowel in de zaak als in de hal schoot ik na verloop van tijd tekort. Ik moest kiezen. Een kwestie van durven kiezen. Je kan niet iedere dag met je hobby bezig zijn. En ja, als ijshockeyer krijg je wel eens een 'zetje': gebroken neus, tanden d'r uit, dikke lip. Het kwam geregeld voor dat ik met een gehavend gezicht en helemaal bont en blauw in de bediening liep.

    • Mark Hoogstad