Haarhuis en Eltingh streven op Wimbledon naar record

PARIJS, 12 JUNI. Vanaf het gravel van het court central mochten Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zaterdagavond om half acht eindelijk de trap bestijgen naar La Tribune Présidentielle. De grote beker kregen ze een minuutje in handen, de twee kleine replica's mochten mee naar huis. Met een zwaar bevochten 6-7, 6-4 en 6-1 overwinning op het Zweedse koppel Magnus Larsson en Nicklas Kulti sleepten de Nederlanders zaterdag in Parijs hun derde grand-slamtitel binnen. Haarhuis straalde, Eltingh grijnsde.

In 1991 in Schenectady speelden ze hun eerste wedstrijd als team. Eind 1993 wonnen ze het wereldkampioenschap in Johannesburg, vorig jaar de grand-slams in Australië en New York. Na 21 dubbeltitels ontbreken alleen nog Wimbledon, dat over twee weken begint, en de Olympische Spelen, volgend jaar in Atlanta, op hun erelijst.

Hun succes berust op hun solide spel en op de tegenstelling in hun karakters. De 29-jarige Brabander Haarhuis is de uitbundige grappenmaker, die op de baan af en toe een woedende uitval tegen de scheidsrechter nodig heeft om weer scherp te worden. De 24-jarige Gelderlander Eltingh is serieuzer en kan zich beter dan Haarhuis concentreren voor een partij.

“Het is goed dat er twee verschillende personen op de baan staan”, zei Haarhuis na afloop. “Ik zie Paul liever jolig, dan met een rothumeur. Dat zie ik al vaak genoeg”, vulde Eltingh aan. “Ik heb Jacco liever serieus”, reageerde Haarhuis. “Als hij grapjes probeert te maken, wordt hij verschrikkelijk. Bovendien komt hij uit een ander deel van, eh, Monaco. Daar zijn ze nu eenmaal serieuzer.”

Eltingh twijfelde zaterdagavond zelfs of hij wel met Haarhuis en de rest van de groep mee uit eten zou gaan om de zege te vieren. Hij zou nog liever meteen doorrijden naar Rosmalen, waar hij vandaag begint aan zijn volgende toernooi. “Mijn vreugde komt altijd later”, vertelde Eltingh. “Pas als iedereen je feliciteert, ik de kranten lees of televisiebeelden zie, merk ik wat we gedaan hebben.” Dat mag dan zo zijn, vond Haarhuis. “Maar je gaat wel mee.”

Het duurde zaterdagmiddag anderhalve set voordat de Nederlanders hun gebruikelijke niveau haalden. Ze hadden toen inmiddels de eerste set verloren in een slordige tie-break en in de tweede set vier breekpunten moeten wegwerken op de service van Haarhuis. Bij een daarvan serveerde Haarhuis nota bene op het achterhoofd van Eltingh. Maar nadat het duo voor kwam te staan, denderden ze als een trein over de Zweden heen. Ze verdienden ieder ruim 200.000 gulden met hun overwinning.

Vandaag begint het grasseizoen, dat precies een maand duurt. Haarhuis en Eltingh spelen deze week in Rosmalen, volgende week in Halle en daarna op Wimbledon. Vorig jaar verloor het duo in Londen in de kwartfinale met 9-7 in de vijfde set van de Australische Woodies, die vervolgens het toernooi wonnen. Mochten Haarhuis en Eltingh dit keer zegevieren in Londen, dan zijn ze het eerste team ooit dat in de titel behaalde op alle vier de grand-slamtoernooien.

Eltingh heeft al vaak bewezen dat hij op gras goed uit de voeten kan. Aan Haarhuis is de uitspraak toegeschreven dat gras alleen geschikt is voor koeien. “Nee, nee, dat heb ik nooit gezegd”, corrigeerde Haarhuis gisteren. “Gras is leuk voor voetbal en golf en zo.” Waarop Eltingh hem de les las. “Hij moet begrijpen dat tennis op gras goed is voor je spel op de andere baansoorten.”

Bij de vrouwen wonnen Gigi Fernandez en Natasha Zvereva de dubbeltitel, hun tiende grand-slam. Ze versloegen in de finale Arantxa Sanchez-Vicario en Jana Novotna met 6-7, 6-4 en 7-5. Bij de junioren wonnen twee Nederlanders de dubbel. Peter Wessels en Raemon Sluiter versloegen twee Amerikaanse jongens met 7-5 en 7-6.