Fysiotherapie voert actie tegen bezuiniging

DEN HAAG, 12 JUNI. De vrijgevestigde fysiotherapeuten gaan actievoeren tegen de maatregel van minister Borst (volksgezondheid) om het aantal fysiotherapeutische behandelingen dat aan ziekenfondsverzekerden wordt vergoed, te beperken. Vooralsnog zullen patiënten geen hinder ondervinden van acties.

De Vereniging van Vrijgevestigde Fysiotherapeuten (VVF), die ongeveer 90 procent van de fysiotherapeuten vertegenwoordigt, heeft gedreigd alle ziekenfondscontracten op te zeggen als de Tweede Kamer akkoord gaat met de maatregel. Dat gebeurde zaterdag op een ledenvergadering van de vereniging. De vrijgevestigde fysiotherapeuten verzetten zich tegen het besluit van de minister om maximaal negen behandelingen te vergoeden. Voor chronisch zieken blijft het aantal te vergoeden behandelingen onbeperkt. Voor de oefentherapieën Mensendieck en Cesar bestaat de mogelijkheid dat er negen behandelingen extra worden vergoed. De ministerraad ging vrijdag akkoord met de maatregelen die Borst wil nemen. De beperking van de vergoeding gaat 1 januari 1996 in en moet een besparing van 200 miljoen gulden opleveren. De maatregel is onderdeel van 900 miljoen bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren in de gezondheidszorg.

De fysiotherapeuten spreken van een slechte maatregel. Zij zijn van mening dat de toegankelijkheid van de fysiotherapie “op onaanvaardbare wijze” wordt beperkt omdat fysiotherapie voor sommige groepen patiënten, met name de lagere inkomensgroepen, onbetaalbaar dreigt te worden. De samenhang van de gezondheidszorg is volgens de vrijgevestigde therapeuten zelfs in het geding. Bovendien vreest de VVF dat de maatregel zal leiden tot een omzetverlies van ongeveer vijftig procent per praktjk. In arbeidsplaatsen omgerekend kost dat enkele honderden banen, aldus een woordvoerder van de vereniging. Volgens voorzitter J. Poen van de VVF negeert minister Borst de deskundigheid van de fysiotherapeut “omdat zij ons voorschrijft hoe vaak we moeten behandelen”.

De vrijgevestigde fysiotherapeuten hebben aangekondigd dat zij met alternatieve voorstellen zullen blijven komen.