Foto

Foto: CLAREMONT - De Amerikaanse president, Bill Clinton, en Newt Gingrich, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, op een picknick met 250 bejaarden in Claremont in de staat New Hampshire. De twee politici discussieerden, aldus waarnemers, op “beleefde” wijze over hun beleidsplannen.

Volgens Gingrich was de ontmoeting tussen een voorzitter van het Huis en een president die van verschillende partijpolitieke signatuur zijn, buiten de politieke arena van Washington een unicum. De ontmoeting kwam tot stand doordat Clinton zich vorige week liet ontvallen dat een ontmoeting wellicht tot de mogelijkheden zou behoren aangezien ze beiden “toch” dit weekeinde in de staat New Hampshire zouden zijn. Gingrich nam de uitdaging direct aan en suggereerde zelfs voordat de afspraak definitief werd, dat Clintons adviseurs bang zouden zijn om de ontmoeting daadwerkelijk plaats te laten vinden.

In antwoord op vragen uit het publiek ging de discussie hoofdzakelijk over de regeringsplannen voor Medicare, het gezondheidszorgprogramma dat door de overheid wordt gefinancierd en waarvan veel bejaarden afhankelijk zijn. De Democraat Clinton wees op de bezuinigingsplannen die de Republikeinen bij de gezondheidszorg willen doorvoeren terwijl het programma nu al in financiële nood is. Gingrich antwoordde dat de Republikeinen niet willen bezuinigingen maar de uitgaven slechts minder snel willen laten groeien dan de Democratische president. “In geest zijn we niet ver van elkaar verwijderd”, aldus Gingrich, die in het verleden zware kritiek heeft uitgeoefend op de plannen van de first lady, Hillary Clinton, om de gezondheidszorg te hervormen. Hij beloofde gedurende de zomer met Clinton aan het probleem te zullen werken. (Foto AP)