Foto

Foto: SEPPE - Ruim 180 oude en zelfgebouwde vliegtuigen vlogen dit weekeinde voor een vliegtuigshow naar het vliegveld Seppe bij Roosendaal. Het oudste model op deze 'Oldtimer en Home-Built Fly In' was een Engelse tweedekker uit 1933, de oudste nog vliegende Tiger Moth. Het Vliegend Museum Seppe organiseert jaarlijks een dergelijke show , waar particulieren hun vliegtuig kunnen laten zien. In verband met het slechte weer waren er dit jaar minder deelnemers dan in vorige jaren. Met veel vliegtuigen kon niet worden gevlogen omdat het zicht onvoldoende was. Ondanks de regen waren er toch nog enkele duizenden toeschouwers.

De kosten voor een antiek vliegtuig zijn niet zo hoog als veel mensen denken, zegt organisator A. de Gruijter, secretaris van het Vliegend Museum. “Dit weekeinde stond bijvoorbeeld een Tiger Cub uit 1953 te koop voor 40.000 gulden. Wat vliegen duur maakt zijn de kosten van de stalling en de verzekering.” In Nederland zijn een paar honderd particuliere vliegtuigbezitters, schat De Gruijter. “In Engeland leeft het veel meer. Daar zijn veel meer clubs en zijn ook vaker fly ins. Daar kun je zelfs, als je veel grond hebt, een eigen landingsbaan laten aanleggen.” (Foto NRC Handelsblad / Freddy Rikken)