Ferus Mustafov

Ferus Mustafov: King Ferus (Globestyle CDORBD 089). Distr. Rough Trade

Een lp die op 45 toeren draait, oudere luisteraars weten hoe zoiets klinkt. Bij King Ferus, de eerste cd van de Macedonische bandleider Ferus Mustafov, heb je vaak het gevoel dat dat aan de hand is want de tempi zijn ongelooflijk. De muziek van deze multi-instrumentalist lijkt veel op die van zijn Bulgaarse collega Ivo Papasov met wie hij ook uiterlijk trouwens veel gemeen heeft. Een papperige babyface, een baard en een flinke buik, het hoort blijkbaar bij leiders van Oosteuropese bruiloftsorkesten.

Het betreft hier dus dansmuziek maar dan wel van een heel virtuoze soort en met een voorkeur voor stoterige maatsoorten als 9/8 of 11/16. Mustafov blijkt uiterst vingervlug op klarinet en saxofoon maar ook Milan Zavkov op accordeon maakt indruk met zijn uitbundige en zangerige stijl. Dat het ene stuk Grieks klinkt, het volgende Turks en het derde misschien wel Roemeens is begrijpelijk voor wie de geschiedenis van de Balkan kent.

Mustafov maakt muziek voor alle gezindten, en dat is begrijpelijk als je je in zijn positie verplaatst; je bent ex-Joegoslaaf, je woont in Skopje, de hoofdstad van een staatje dat volgens de Griekse buren niet zo mag heten en je eigen buren houden je in de gaten. Dan vier je toch 'romske svadbe' met de zigeuners, kerstmis met de christenen, het offerfeest met de moslims en met de joden loofhutten?

Wie met zijn onderstel net zo flexibel is als Mustafov met zijn vingers en zijn ideologie, zal diens muziek wel bij kunnen benen al was het maar door op half tempo te dansen, bijvoorbeeld a.s donderdag in Willem II in Den Bosch.

    • Frans van Leeuwen