FDP kiest Gerhardt tot partijvoorzitter

MAINZ, 12 JUNI. De FDP wil onder haar nieuwe voorzitter Wolfgang Gerhardt “in het midden” van het Duitse politieke spectrum blijven en de regeringscoalitie met de CDU/CSU voortzetten tot 1998. Maar dan moet kanselier Kohl zijn liberale coalitiepartner wel vaker de kans geven een eigen gezicht en profiel te laten zien bij de modernisering van Duitsland.

Met deze woorden heeft de 51-jarige Hessense afdelingsvoorzitter Gerhardt, de kandidaat van de partijtop, zaterdag op de tweede dag van een driedaags partijcongres in Mainz zijn verkiezing aanvaard als landelijk FDP-voorzitter. Gerhardt, die de afgetreden Klaus Kinkel opvolgt, kreeg maar 371 van de 655 stemmen (57 procent). Alleen in 1982 (Genscher) en 1988 (Lamsdorff) werden voorzitters met nog lagere percentages gekozen.

Gerhardt beloofde te werken aan meer eenheid in de door een lange reeks verkiezingsnederlagen aangeslagen FDP en vooral als bemiddelaar tussen de basis, de ministers en de Bondsdagfractie te willen fungeren. Aan het programma en de ideeën mankeert weinig, zei hij, maar de presentatie moet verbeteren.

Zijn opponent, oud-minister Jürgen Möllemann, kreeg 219 stemmen (33 procent). Möllemann, die begin 1993 als vice-kanselier en minister van economische zaken moest aftreden omdat hij een familielid van zijn vrouw had begunstigd, had aangekondigd als partijvoorzitter eventueel FDP-ministers en de fractieleider in de Bondsdag, Otto Solms, te willen vervangen.

De 23-jarige student Markus Schönherr uit Passau, die zijn kandidatuur onder meer toelichtte met de verzuchting: “Ik blijf natuurlijk doorstuderen, het partijvoorzitterschap is immers maar voor twee jaar en het is bovendien een erebaan”, kreeg veel lachers op zijn hand en scoorde 36 stemmen. Net als Möllemann werd hij wel voor een “gewone” plaats in het partijbestuur gekozen. Net als Möllemann had hij de FDP ook opgeroepen zich zelfstandiger te gedragen jegens de CDU/CSU. Vermoedelijk ook daarom reageerde kanselier Kohl zaterdag direct verheugd op de verkiezing van Gerhardt, die hij in een “op vertrouwen gebaseerde samenwerking” beloofde. De SPD liet daarentegen weten dat ook Gerhardts verkiezing “ de onophoudelijke mars van de FDP naar haar onbetekendheid niet zal kunnen verhinderen”. Volgens de Groenen heeft de FDP op haar congres “haar inhoudelijke en personele problemen” niet opgelost.

    • J.M. Bik