Dalende obligaties stemmen aandelen op beurs in mineur

AMSTERDAM, 12 JUNI. Op het Damrak was de stemming vanmorgen in mineur. Veel fondsen noteerden lager waardoor de graadmeter, de AEX-index, rondom het middaguur 0,89 punt had ingeleverd op 431,58 punten.

AMSTERDAM “Het is voortborduren op vrijdag, toen de obligatiemarkt behoorlijk onderuit ging”, verklaarde een handelaar de matte stemming. “De schrik zit er nog een beetje in.” De obligaties gingen eind vorige week gemiddeld zes à negen dubbeltjes onderuit. Vanochtend zette de daling zich voort. Zo noteerde de toonaangevende tienjarige staatslening rondom het middaguur circa vijf dubbeltjes lager.

Slechts enkele fondsen konden zich aan de dalende tendens onttrekken. KLM noteerde 5 dubbeltjes hoger op 48,20. Donderdag en vrijdag verloor de luchtvaartmaatschappij 3,60 na publikatie van tegenvallende jaarcijfers. Voor Fokker was eveneens een winst van twee kwartjes weggelegd op 12 gulden. De vliegtuigbouwer is de afgelopen dagen in het nieuws wegens de plannen in Dasa-verband voor een nieuw vliegtuig.

In de de financiële hoek was het kommer en kwel. Aegon noteerde een gulden lager op 52,70. Het is nog sterk de vraag in hoeverre deze verzekeraar de kans krijgt het Noorse Vital over te nemen. Het aandeel ING deed 2 kwartjes minder op 85 gulden. ABN Amro liet 3 dubbeltjes liggen op 60,40 gulden en Fortis Amev stond 1 dubbeltje af op 87,30 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de dollar de week licht hoger begonnen. De Amerikaanse munt noteerde rondom het middaguur 1,5704 tegen 1,5680 gulden aan het slot van de handel vrijdag.

Veel stelde de dollarhandel niet voor. Later in de week begint de jaarlijkse topconferentie van de zeven grootste industrielanden (G-7) in Halifax. De valutahandelaren zijn benieuwd naar wat dat overleg voor de dollar zal opleveren. Ook wachtte de handel op de Amerikaanse consumentenprijzen over mei. Die worden morgen gepubliceerd.

Over het algemeen is de stemming tamelijk negatief voor de dollar. Dat komt door de bezorgdheid over de gang van zaken in de Amerikaanse economie. A. Greenspan, Amerika's centrale-bankpresident, verklaarde gisteren dat de “waarschijnlijkheid van een lichte recessie in de VS wat groter is geworden”.

Ook de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en Japan doen de dollar geen goed. Deze twee landen praten vandaag weer over hun conflict in de autohandel. In de koers van het pond sterling kwam niet veel verandering. De valuta begon de week op 2,5090 gulden na vorige week vrijdag te zijn geëindigd op 2,5060 gulden.

TOKIO De Japanse effectenbeurs moest vandaag voor de derde achtereenvolgende handelsdag een forse daling incasseren. De Nikkei-index van de 225 fondsen kelderde met 230,72 punten (1,5 procent) tot 14.813,46 punten. Debet aan de daling is onder meer de aanhoudende onzekerheid over het functioneren van het Japanse bankwezen en de twijfels over de steun die de regering de banken wil bieden.