Chirac wil begrip voor Britten in EU

PARIJS, 12 JUNI. Frankrijk en Groot-Brittannië halen de banden steeds meer aan.

Naast de steeds nauwere militaire samenwerking in Bosnië, lijken ook de politieke Europese verschillen van mening niet meer zo scherp te liggen. Dat bleek zaterdag toen president Chirac op het Elysée-paleis ontbeet met de Britse premier John Major.

De vorige avond had het tweetal al met de overige dertien Europese leiders gedineerd, ter voorbereiding van de komende topontmoetingen in Halifax en Cannes. Om het gegroeide begrip tussen Parijs en Londen te onderstrepen had Chirac de eerste Brit vervolgens uitgenodigd voor een tête-à-tête op zaterdag.

Voor Major, die in eigen land op eieren blijft lopen als het gaat om de constructie van Europa, moet het als muziek in de oren hebben geklonken dat Chirac openlijk begrip uitsprak voor de Britse aarzelingen omtrent die ene Europese munt.

Die is volgens Chirac “nog onvoldoende doordacht”. Even veel opluchting zal het Major hebben verschaft te horen dat Chirac 1997 als invoerdatum heeft vergeten en meer denkt aan 1999.

“Over de echt belangrijke dingen staan wij meestal aan de zelfde kant”, zei Major na afloop van het twee uur durend ontbijtgesprek. “Wij denken langs de zelfde lijnen”, was zijn Franse gastheer zo vriendelijk er aan toe te voegen. In het verleden is wel steeds onderstreept dat het Franse idee voor een 'géometrie variable' in de EU iets heel anders is dan de Britse wens van een vrijblijvend 'Europa a la carte'.

Chirac haalde bewust de banden aan, maar suggereerde niet dat de Frans-Britse 'entente cordiale' in de plaats van de Frans-Duitse as zou komen: “De kwaliteit van de Frans-Duitse relatie is essentieel voor de vooruitgang van Europa. Maar die (speciale band) is niet voldoende. Wij maken Europa niet zonder Groot-Brittannië. Het is daarom van groot belang de problemen van Groot-Brittannië te begrijpen. Frankrijk kan een rol spelen om de onmisbare synergie te vinden tussen de Europese landen, en met name tussen Duitsland, Engeland en Frankrijk.”

Op 30 oktober is de volgende officiële Frans-Britse top, dan in Londen.