Atletiekploeg valt weg uit eerste divisie Europa Cup

ROTTERDAM, 12 JUNI. De Nederlandse atleten hebben zich afgelopen weekeinde niet in de eerste divisie van het Europa-Cuptoernooi kunnen handhaven. Ze eindigden in Bazel op de zevende plaats en degradeerden samen met België. De meest teleurstellende prestatie werd in Zwitserland geleverd door Marko Koers. De in Amerika studerende en trainende belofte werd op zijn favoriete afstand, de 800 meter, laatste. Hij gaf op het laatste rechte eind de moed op toen hij zijn weg door een aantal tegenstanders zag geblokkeerd. “Ik wilde na 600 meter op een onmogelijke manier binnendoor gaan”, realiseerde Koers zich na afloop. Hij zal zich pas in juli weer aan de 800 meter wagen om zodoende de limiet voor de komende WK in Gothenburg proberen te halen.

Er werd bij de mannen maar één Nederlandse zege behaald. Marcel Laros won de 3.000 meter steeplechase in 8.29,53. Korving (110 meter horden), Van Lieshout (speerwerpen) en de 4x100 meter-estafetteploeg (met onder anderen Perri en Van der Vloot) werden tweede. Robin Korving bleef met een tijd van 13,87 slechts driehonderdste seconde boven de B-limiet voor de WK.

Ook bij de vrouwen was er slechts één Nederlandse overwinning. Jacqueline Goormachtigh won het kogelstoten en eindigde bij het discuswerpen achter de nummer drie van de EK, de Noorse Bergmann, als tweede. Met de kogel, een onderdeel waarop ze nauwelijks traint, reikte PAC-atlete Goormachtigh tot 16,78 meter. Ze verwacht nog de nodige progressie te maken. “Ik doe de komende twee weken aan geen wedstrijd mee, omdat ik al erg veel heb geworpen. Maar ik heb het gevoel dat ik de discus nog geen enkele keer echt goed heb gegooid. Er zit nog veel meer in.”

De Nederlandse vrouwen wisten zich wel op het één na hoogste niveau te handhaven. Ze werden in Bazel vijfde. Toch verzorgde een deel van de ploeg matige prestaties. Zo eindigde Jacqueline Poelman slechts als vierde (op de 200 meter) en vijfde (100 meter). Stella Jongmans eindigde op de 800 meter in dezelfde tijd, 2.04,14, als de Portugese Sacramento. De jury wees haar tegenstandster echter als winnares aan.

Frankrijk (mannen) en Spanje (vrouwen) promoveerden in Bazel naar de superliga.