Altijd winnen is niet leuk

Bij het Nederlands kampioenschap kanovaren in Zaandam won de 26-jarige Nicole Bulk gisteren alle nummers bij de vrouwen. In de individuele K1-wedstrijden schreef ze de 200 en de 5.000 meter op haar naam. In de K2 won ze dezelfde afstanden samen met respectievelijk Petra Lagrand en Lisette Veltman.

Heb je nog wel plezier in het kanovaren als je zo gemakkelijk van iedereen wint?

Tja, altijd maar winnen is niet echt leuk. Normaal gesproken heb ik wat meer concurrentie van Lisette Veltman. Die was vorig jaar nationaal kampioen, maar ze komt terug van een blessure. Lisette is mijn maatje in de K2 op de 500 en 5.000 meter.

Stelt het Nederlandse kanovaren internationaal wat voor?

Jazeker. We zitten heel dicht tegen de internationale top, vooral op de marathon. Dat is een wedstrijd over dertig kilometer. Op het laatste EK ben ik nog tweede geworden op dat onderdeel.

Dan ga je zeker ook naar de Olympische Spelen?

Dat is dus een beetje wrang. Bij de marathon zitten we aan de internationale top, maar op de Spelen ontbreekt dat nummer. We doen daar alleen mee aan de 500 meter in de K2. Lisette Veltman en ik moeten ons daarvoor nog kwalificeren.

Is die kwalificatie op basis van tijden?

Dat is heel moeilijk, omdat de ene baan de andere niet is. Als hij in de bossen ligt, heb je minder last van de wind. Maar ook de bodemsoort van de baan beïnvloedt de tijden. Als er veel modder op de bodem ligt krijg je meer golfslag, waardoor je weer langzamer gaat. Over vijf weken zijn de selectiewedstrijden in Potznam. Als we goed presteren mogen we naar het WK in augustus. Als we dáár bij de eerste acht eindigen, gaan we naar Atlanta.

Als Veltman geblesseerd is kun je je misschien beter op de K1 richten?

Nee, dat doe ik niet. Om in de K2 te presteren moet je een vertrouwensrelatie met elkaar hebben. Dat ga je niet weggooien door ineens voor jezelf te kanoën.

Komen er kanoërs uit het roeien?

Absoluut niet. Roeien heeft net zoveel overeenkomsten met kanoen als voetbal met hockey. Roeien is gewoon rechtuit varen. Terwijl het met kanovaren veel meer op taktiek aankomt, vooral op de marathon.