57 Procent tegen afstoten zenders; Italianen stemmen voor behoud van media Berlusconi

ROME, 12 JUNI. De Italiaanse mediamagnaat en oud-premier Silvio Berlusconi heeft bij de referenda gisteren een duidelijke overwinning behaald. De kiezers hebben drie voorstellen afgewezen die zijn mediamacht fors zouden hebben ingeperkt. Hij verklaarde vanochtend dat de uitslag snelle algemene verkiezingen, waar hij al langdurig voor pleit, een stap dichterbij had gebracht.

Een voorstel om hem te verplichten twee van zijn commerciële tv-zenders af te stoten, is verworpen met 57 tegen 43 procent, volgens de vrijwel volledige resultaten. Ook een verbod op reclame tijdens films is afgewezen, met 55,5 tegen 44,5 procent, net als beperking van het werkterrein van reclamebureaus.

De aanhangers van Berlusconi zeggen mede te hebben gewonnen omdat de referenda door diens tegenstanders als een politiek wapen zijn gebruikt. “De kiezers hebben neen gezegd tegen de drie tv-referenda over Berlusconi omdat deze partijdig waren”, zei Giuliano Ferrara, een woordvoerder van het Berlusconi-kamp. “Dit is een grote overwinning voor de commerciële televisie.”

De uitslag betekent een enorme opsteker voor Berlusconi. Diens positie als leider van de rechtse alliantie was onder druk komen te staan na tegenvallende resultaten bij regionale en lokale verkiezingen. Berlusconi heeft vorige maand gezegd dat hij zijn politieke carrière wil voortzetten. Verwacht wordt dat hij met nieuwe kracht zijn eis van verkiezingen komend najaar op tafel zal leggen.

Berlusconi heeft zich persoonlijk buiten de campagne gehouden. Zijn tegenstanders verklaren hun nederlaag uit de enorme propaganda die hij heeft bedreven via zijn drie tv-zenders. Daarin werd de indruk gewekt dat populaire showprogramma's en soap-opera's van het scherm zouden verdwijnen als Berlusconi zou verliezen.

“Er bestond een ongelijke situatie”, zei Vincenzo Vita, een van de initiatiefnemers van de mediareferenda. “We moeten daar goed over gaan praten, want het is een probleem voor de Italiaanse democratie.”

Deze uitslag betekent niet dat Berlusconi zijn drie zenders in de toekomst mag houden. Volgens een uitspraak in december vorig jaar van het Constitutionele Hof moet hij volgend jaar zomer ten minste één zender hebben verkocht. Bovendien zeggen ook zijn bondgenoten dat hij zonder de belangenverstrengeling van politicus en mediamagnaat geloofwaardiger zou zijn als kandidaat-premier.

De twaalf referenda die gisteren tegelijkertijd zijn gehouden, zijn allemaal geldig omdat meer dan de helft van de stemgerechtigden heeft gestemd. De opkomst was ongeveer 58 procent, een uitzonderlijk laag percentage voor Italië.

    • Marc Leijendekker