Zwendelaar Vesco na 23 jaar op Cuba gepakt

WASHINGTON, 10 JUNI. De al 23 jaar voortvluchtige Amerikaanse zwendelaar Robert Vesco is gearresteerd op Cuba. Vesco vluchtte in 1972, nadat hij was beschuldigd van zwendel met 224 miljoen dollar van een beleggingsfonds. Hij zou dat jaar hebben geprobeerd aan vervolging te ontkomen door een illegale gift van 200.000 dollar aan het fonds voor herverkiezing van de toenmalige president Nixon. De Amerikaanse regering bevestigde gisteren dat de Cubaanse autoriteiten de nu 59-jarige Vesco hebben gearresteerd. De VS zijn in overleg met Cuba over mogelijke uitlevering. Vesco vestigde zich in 1982 in Havana na een zwerftocht van tien jaar in de regio. In kringen van de Amerikaanse regering viel te vernemen dat Vesco's relatie met het bewind van Fidel Castro de laatste tijd “moeilijk” werd. De tv-zender ABC meldde dat de VS en Cuba over de arrestatie een jaar lang geheime onderhandelingen hebben gevoerd. Vesco nam in 1970 het in Zwitserland gevestigde beleggingsfonds Investors Overseas Services over van de flamboyante Britse financier Bernard ('Bernie') Cornfeld. De Amerikaanse beurscommissie (SEC) begon een jaar later een onderzoek en kwam in 1972 tot de conclusie dat Vesco beleggers had bedrogen voor 224 miljoen dollar. Vesco werd in 1976 officieel in staat van beschuldiging gesteld. Verder is er een aanklacht wegens de gift aan president Nixon en werd Vesco in 1989 in de staat Florida formeel beschuldigd van cocaïnesmokkel naar de VS met medewerking van de Cubaanse autoriteiten. (DPA)