'Wroeging over verleden'; Lagerhuis Japan neemt resolutie over oorlog aan

TOKIO, 10 JUNI. Het Japanse Lagerhuis heeft gisteren een resolutie aangenomen waarin “wroeging” wordt geuit over het in de oorlog aan met name Aziatische landen aangedane leed.

De resolutie bevat niet het onvoorwaardelijk excuus, waar de Sociaal-Democratische Partij (SDP) van premier Tomiichi Murayama om had gevraagd. Het is een compromis, dat voor een minderheid van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) die in een coalitieregering met de SDP zit, niettemin nog te ver ging. Ongeveer 200 van de 511 parlementsleden boycotten de stemming.

Na de stemming zei premier Murayama in het parlement: “Bij deze gelegenheid wil ik zeggen dat Japan diepe wroeging heeft over zijn verleden en naar wereldvrede streeft.” De tekst van de resolutie kwam dinsdagnacht al tot stand in overleg tussen de SPD, de LDP en de derde coalitiepartner, Sakigake, een afsplitsing van de LDP.

Kabinetssecretaris Kozo Igarashi (SDP) deelde na de stemming mee dat Japan zich “oprecht” bezig zal houden met zaken die verband houden met de Japanse agressie uit de oorlogsperiode, inclusief het probleem van de zogenaamde 'troostmeisjes'. De 'troostmeisjes' zijn de vrouwen - hoofdzakelijk uit Korea - die tijdens de oorlog werden gedwongen als prostituée voor de Japanse militairen te werken. Historici schatten hun aantal op 200.000.

Niet bekend

De kern van de gisteren aangenomen verklaring is: “Wij denken aan de verschillende koloniale overheersingen en daden van een agressieve aard in de moderne wereldgeschiedenis. Wij erkennen de daden van deze aard die ons vaderland heeft uitgevoerd en het lijden dat andere landen, speciaal Aziatische landen, is aangedaan. Hierbij uiten wij een diep gevoel van wroeging.”

Van Chinese zijde is nog geen officiële reactie op de resolutie gegeven. De pro-Peking krant Wen Wei Po, uitgegeven in Hongkong, schreef donderdag dat de tekst van de resolutie “niet overtuigend is en niet het vertrouwen en begrip van de Aziatische volkeren zal verkrijgen”.

De Zuidkoreaanse ambassadeur in Japan heeft de inhoud van de resolutie een “stap terug” genoemd van eerdere door politici gemaakte excuses. In Seoul hield een groep van duizend oudere Koreanen gisteren een anti-Japanse protestmars. “Japan moet knielen en vanuit het hart excuses aanbieden”, zeiden de demonstranten in een verklaring . Oproerpolitie verhinderde dat de groep het Japanse ambassadeterrein binnendrong.

Dinsdag bestookten honderd studenten het Japanse culturele centrum in Seoul met brandbommen wegens uitspraken van de voormalige minister van buitenlandse zaken van Japan Michio Watanabe (LDP), dat Korea “vreedzaam” werd geannexeerd in 1910. Na een scherp protest van het Zuidkoreaanse ministerie van buitenlandse zaken dat Watanabe de geschiedenis verdraaide, trok hij deze uitspraak in en bood zijn excuses aan. (AP, Reuter)