Wereldbanklening voor Rusland

WASHINGTON, 10 JUNI. De Wereldbank heeft een lening van 600 miljoen dollar aan Rusland goedgekeurd. Het land zal het geld gebruiken voor herstructureringen in de buitenlandse handel en voor structurele hervormingen van de economie. De lening moet Rusland helpen de import van goederen voor zowel de Russische regering als bedrijven te financieren. Daartegenover stelt Rusland liberalisering van de export van olie. De regering stelt hiervoor een raamwerk op waarin zij aangeeft hoe de oliemaatschappijen toegang krijgen tot het netwerk van pijpleidingen. De omvang van het netwerk is te beperkt om de export flink te laten oplopen. Ook de uitvoer van andere produkten is niet langer aan vaste hoeveelheden of vergunningen gebonden. Verder moeten de uitvoerrechten omlaag en mogen de hoogste invoerrechten niet meer dan 30 procent bedragen, aldus de Wereldbank. De lijst met zogenoemde strategische exporteurs moet worden afgeschaft.