'Wat gaan we doen met onze man in Den Haag?'

PARIJS, 10 JUNI. Wat is er aan het gebeuren met Daniel Bernard, de Franse ambassadeur in Den Haag? Alles leek goed te gaan nadat hij begin maart in deze krant zijn mening over de lokale keuken had gegeven: heel wat 'gewone' Nederlanders nodigden hem sindsdien uit bij hen thuis te komen eten. Het viel hem alleszins mee, naar verluidt. Maar nu lijken 's ambassadeurs démarches Parijs toch iets minder goed te bekomen.

De lezers van deze krant reageerden destijds aanzienlijk levendiger dan de diplomatieke wereld. Misschien dat de kruidige uitlatingen van de ambassadeur in de Haagse côterie tijdelijk het gesprek van de dag waren, in Parijs trokken de opmerkingen, die van een haast Nederlandse openhartigheid waren, nauwelijks merkbare aandacht. Als het thuisministerie van Bernard aan de Quai d'Orsay, al was geschrokken, dan bromde het in stilte.

Nu er in Parijs een nieuwe regering is aangetreden is er kennelijk toch iets veranderd in de beoordeling. In de politieke roddelrubriek van Le Figaro stond gisteren onder het kopje 'Faux Pas' een bericht over het drie maanden oude vraaggesprek. Het begon zo: “Wat is er gebeurd met Daniel Bernard? De Franse ambassadeur in Nederland heeft een interview gegeven aan de vooraanstaande Nederlandse krant NRC Handelsblat dat, naar men in Den Haag zegt, in één klap alle moeite om de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren ongedaan heeft gemaakt..”

De krant, min of meer het huisorgaan van de RPR-partij van president Chirac en premier Juppé, is kennelijk getipt. Waarom zou zij anders een drie maanden oude koe uit de sloot halen? Het stukje laat niet na te vermelden dat Bernard vóór zijn uitzending naar Nederland op het ministerie in Parijs woordvoerder en directeur de cabinet van minister Roland Dumas is geweest. Dumas is socialist en vertrouweling van de net afgetreden president François Mitterrand. Als de nieuwe regering een 'eigen' man naar Den Haag wilde zenden, dan was het handig deze oude knuppel in het hoenderhok te gooien. De populaire radio-zender Europe 1 pikte het signaal de zelfde dag nog op en droeg het verder.

Op de Franse ambassade in Den Haag wordt ontkend dat de ambassadeur vervroegd wordt teruggeroepen. Misschien dat hij volgend jaar iets anders gaat doen, maar dat is dan het volmaken van een normale termijn van drie jaar.